2024. április 18. csütörtök
More

    A férfias kopaszodás oka

    Génkutatók két olyan genetikai változatot találtak, amelyek együttesen hétszeresére növelik a férfias kopaszodás kockázatát. Eredményüket a Nature Genetics című brit online szakfolyóiratban közölték.

    Az 1125 európai származású férfi részvételével lefolytatott tanulmány a 20-as kromoszóma p11-es jelű nyúlványán elhelyezkedő két génvariánst vizsgálta. A kaukázusi férfiak közül minden hetediknél találhatók meg ezek a génváltozatok.

    Korábbi kutatások is megállapították már, hogy a férfias típusú kopaszodásnak (amely androgén alopecia néven is ismert) genetikai eredete lehet. Az esetek 80 százalékában az örökletesség dominál. A mostani kutatásban brit, izlandi, svájci és holland kutatók vettek részt.

    „Különös a hajhullás erős genetikai alapja, mivel tisztázatlan, milyen evolúciós előnye lehet” – mondta az AFP hírügynökségnek Tim Spector, a tanulmány egyik szerzője, a londoni King’s College munkatársa.

    Ugyanebben a kiadásban jelent meg egy másik hajhullással kapcsolatos tanulmány is. Ebben arról számolnak be a kutatók, hogy egerekben sikerült elkülöníteniük olyan őssejteket, melyek újranöveszthetik és fenntarthatják a szőrtüsző valamennyi sejttípusát.

    A kopaszodás jelentősen befolyásolja a férfiak önképét és önbizalmát. Ezen a hatáson túl, olyan egészségügyi problémákkal is kapcsolatba hozható, mint a koronáriás szívbetegségek és a magas vérnyomás a férfiaknál, valamint a policisztáspetefészek-szindróma és az inzulinrezisztencia a nőknél. Az okokat egyelőre nem ismerik, de az egyik magyarázó elmélet szerint ugyanazok a gének játszanak szerepet a kopaszodásban, mint amelyek ezen betegségek molekuláris mechanizmusában is közreműködnek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!