2023. április 1. szombat
More

  Felnőtt korig húzódhatnak a rákot túlélő gyerekek érzelmi gondjai

  A rákkezelések hosszú távú fizikai hatása miatt felnőttként is érzelmi problémáktól szenvedhetnek és rosszabb lehet az életminőségük a rákot gyerekként túlélőknek – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

  Tizennégyezer, gyerekkori rákját túlélő, immár felnőtté vált ember adatait dolgozták fel az Északnyugati Egyetem szakemberei. Elsősorban a hajuk kihullásával, a hegesedésekkel és a testük eltorzulásával kapcsolatos érzéseikre voltak kíváncsiak, és arra, hogy ezek miként befolyásolták a túlélők felnőtt életét.

  A hajhullás miatt szenvedő túlélők szorongását jóval nagyobbnak találták, mint szerencsésebb, a rákot elkerülő kortársaikét, a nőknél pedig a depressziósok aránya is magasabb volt az előzőek között. Nemtől függetlenül nagyobb volt a depresszió aránya azok körében, akik túlélve rákbetegségüket valamilyen módon eltorzult nyakkal, fejjel, karral vagy lábbal éltek tovább.

  Karen Kinahan, a tanulmány vezető szerzője arra hívja fel a figyelmet az egyetem közleményében (www.northwestern.edu), hogy a kiválasztott és alkalmazott rákkezelések hatással lehetnek a túlélő fizikai kinézetére és befolyásolják életminőségüket.

  A tanulmány a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban jelent meg.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!