2024. április 25. csütörtök
More

    Agyvérzés ellen havi egyetlen haladag

    A havonta mindössze egyszeri halfogyasztás is jelentős mértékben, több mint 40 százalékkal csökkenti az agyvérzés veszélyét férfiaknál – állítja egy nemrég nyilvánosságra hozott amerikai felmérés. És ami még meglepőbb, a jóval gyakoribb halevés nem sokkal véd jobban az agyvérzés ellen.

    Azok a férfiak, akik havonta egy-három alkalommal ettek 90-150 gramm halat, a felmérés szerint 43 százalékkal ritkábban kaptak agyvérzést, mint azok, akiknek asztalára ennél is ritkábban, netán sohasem került halétel. Akik viszont havonta legalább hússzor ettek halat – hetente minimum ötször – csak 3 százalékkal javítottak tovább a mutatón: esetükben 46 százalékkal kisebb az agyvérzés veszélye.

    Már korábbi tanulmányok is kimutatták a halfogyasztásnak a vérkeringésre gyakorolt kedvező hatását, de ezt mindig nagyobb mennyiségű hal fogyasztásának tulajdonították, nem pedig havi egy-három alkalomnak.

    A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány elkészítői 43 000 férfit több mint 12 éven át figyeltek. Ka He, a tanulmány társszerzője, a Harvard Egyetem kutatója megjegyezte, hogy bár ez a vizsgálat csak férfiakra terjedt ki, egy másik felmérés eredménye azonban arra utal, hogy ha nők hetente két-négy alkalommal 120 gramm halat fogyasztanak, akkor ezzel felére csökken náluk az agyvérzés veszélye – áll az AP ismertetésében.

    A mostani tanulmány még egy meglepő eredményt produkált: úgy tűnik, mégsincs összefüggés – vagy legalábbis nincs túl szoros kapcsolat – az omega-3 zsírsavak és az agyvérzés megelőzése között. A korábbi nézetek szerint ugyanis a halétel elsősorban azért óvja a szívet és az érrendszert, mert gazdag omega-3 zsírsavakban. (A halolajat tartalmazó, gyógyhatásúnak minősülő kapszulák iránti kereslet ennek az elméletnek a hatására élénkült meg.) A mostani tanulmány készítői azonban azt tapasztalták, hogy más titka lehet a halaknak, mivel az omega-3-ban gazdagabb halfajták nem védik jobban az emberi egészséget keringési szempontból, mint az omega-3-ban szegényebb pikkelyesek.

    A felmérés amúgy nem tett különbséget a halételek fajtái, a halak elkészítésének módjai – nyersen, pácolva, főzve, füstölve, sütve – között. Készítői azonban siettek leszögezni, hogy orvosi szempontból felelőtlenség volna az olajba teljesen belemerítve sütött halat, halrudakat is felmagasztalni, mert azok egészségtelen módon készülnek, jóllehet a hal jótékony hatása azért úgy is érvényesül.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!