2024. április 20. szombat
More

    A világ tíz legegészségesebb étele

    A Food and Wine nevű, tekintélyes amerikai gasztronómiai magazin összeállította a világ tíz legegészségesebb ételét.

    Képzeljünk el egy globális svédasztalt, amely roskad a legegészségesebb ételektől. Egy ilyen nemzetközi lakomából állította össze Anya von Bremzen, a Food and Wine című amerikai gasztronómiai folyóirat szakírója azt a menüsort, amelyet garantáltan ehetünk, legalábbis a tudomány mai állása szerint.

    Az első helyen rögtön egy kínai fogás áll: gyömbéres, gőzben párolt lazacszelet, amely gazdag a jótékony omega-3 zsírsavakban és csökkenti a koleszterinszintet. A gőzölés ráadásul sokkal egészségesebb, mint a sütés, hiszen nem keletkeznek káros égéstermékek.

    A japánok a második helyet egy könnyű előétellel foglalják el: shiitake gomba és enyhén füstölt tofu, zöldségekkel és szójaszószos mártásban.

    A törökök egy különleges borsós-diós salátával szerepelnek, amelyet szárított és olajban marinált paradicsommal, kaporral, mentalevéllel, borssal és gránátalmával ízesítenek és díszítenek.

    A levest az oroszok adják, még hozzá a klasszikus borscsot, amelyet tejföllel és kaporral tálalnak. A céklát sok országban nem becsülik meg, pedig nagyon egészséges zöldség, rákmegelőző hatást tulajdonítanak neki az élelmiszerkutatók és az orvosok.

    A meleg halételt a spanyolok zsír nélkül sütik és friss koktélparadicsomot kínálnak mellé, amely gazdag antioxidánsokban.

    A franciák készítik a desszertet, méghozzá egy barackos-mandulás szuflét, amely nem túl édes.

    A vietnami konyha a közismert kínai tavaszi tekercs csirkés-rákos változatával büszkélkedhet a listán, míg a marokkóiak a kuszkusszal, amelyet több arab ország is magáénak mond, de ők hétféle zöldséggel rakják meg.

    India egy sárga lencsés curryt tálal, mellé pedig a legfinomabb basmati rizst.

    Dél-Amerikát Ecuador képviseli, egy csípős-narancsos rákos fogással, amely azért találtatott különösen egészségesnek, mert a tenger gyümölcsei és a citrusfélék jól kiegészítik egymást. A rák alig tartalmaz zsírt, a citrom, a narancs pedig gazdag vitaminban. A fűszeres mártás – amelyet a fahéj, a kömény, az oregano és az édes paradicsomszósz, valamint a lilahagyma tesz különlegessé – elősegíti az emésztést, a tálaláshoz felhasznált belga endívia salátalevélkék pedig a szemnek is kívánatossá teszik a fogást.

    Sajnos, a magyar konyhából nem merített Anya von Bremzen, pedig kevés országnak van ekkora leves és főzelékválasztéka.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!