2022. augusztus 16. kedd
More

  Egészségesebb a sajt, mint a vaj?

  Táplálkozási szakértők az állati eredetű zsírok fogyasztásának csökkentését ajánlják egy ideje a koleszterinszint csökkentése érdekében, dán kutatók eredménye azonban arra utal, hogy a sajt nem árt egészségünknek.

  Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik egy 6 hetes periódus alatt naponta ettek sajtot, alacsonyabb volt az LDL koleszterin szintje, mint az energiatartalmában egyenértékű mennyiségű vajat fogyasztó önkénteseknek.

  A tesztbe ötven embert vontak be, akik étrendjét ellenőrizték, majd a csoport egyik felénél sajttal, a másik felét pedig vajjal egészítették ki a napi menüt. Ezt a kiegészítő táplálékadagot úgy állapították meg, hogy a tehéntejből készült sajt és vaj is – mint állati eredetű zsiradék – a naponta táplálékkal bevitt energia 13 százalékának feleljen meg.

  A kísérlet végére a többlet zsírbevitel ellenére a sajtot evők LDL koleszterinszintje nem emelkedett, a többlet vajat fogyasztóknál azonban átlagosan hét százalékkal növekedett a “rossz” koleszterin szintje – állapították meg a Koppenhágai Egyetem kutatói Julie Hjerpsted vezetésével.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!