2023. március 21. kedd
More

  Rák ellen nem védenek az Omega-3 zsírsavak

  A szív-és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van az Omega-3 zsírsav, a rákos megbetegedések kockázatát azonban, ellentétben néhány kutató korábbi elgondolásával, nem csökkentik – állapította meg egy átfogó amerikai vizsgálat.

  A RAND egészségügyi ellátórendszer és egy Los Angeles-i kutatóintézet munkatársainak megbízásából készült vizsgálat során a témában 1966 és 2005 között készült, 38 tanulmány adatait elemezték.

  A bizonyos halakban, illetve olajos magvakban, elsősorban diófélékben lévő Omega-3 zsírsavnak számos előnyös hatása ismert – elsősorban a keringési betegségekben szenvedők számára jelent jótéteményt – ezen tulajdonságok között azonban a rákmegelőző hatás nem szerepel – jelentette ki a vizsgálatról beszámoló tanulmány szerzője.

  Korábban megjelent néhány olyan tudományos írás, amely rákmegelőző hatást is tulajdonított az Omega-3-nak, ezen tanulmányok száma azonban csekély, és jóval több olyan vizsgálati eredmény áll a rendelkezésünkre, amelyek arra utalnak, hogy az Omega-3 zsírsav fogyasztása, és bizonyos tumorok előfordulásának alacsonyabb száma között nincs összefüggés – tette hozzá a kutatónő.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!