2024. április 23. kedd
More

    Különböző típusú meditációs gyakorlatok a világ traumáinak kezelésére – 2. rész

    Ajánló   Különböző típusú meditációs gyakorlatok a világ traumáinak kezelésére – 1. rész


    Az alulstimuláltság érzéséhez

    Su megosztja, hogy az alulstimuláció éppúgy károsítja az idegrendszert, mint a túlstimuláció. „Azt hiszem, most mindannyian olyan jelenséget tapasztalunk, amikor ami korábban örömet okozott nekünk, az már nem okoz örömet, és alkalmazkodnunk kell” – magyarázza. „Az alulstimuláció unalommal és elszigeteltséggel jár, ezért azt javaslom, hogy vessük bele magunkat valami újba. Vegyél részt egy főzőtanfolyamon, tanítsd meg magad DJ-zni, kezdj kertészkedni, olvass egy YA könyvet, ha eddig önsegítő könyveket szoktál olvasni, vagy egyszerűen csak változtass a reggeli sétádon, hogy valami mást láss. A lényeg az, hogy bármit is választasz, érezd, hogy szórakoztatónak kell lennie, és nem kell, hogy valamilyen eredmény eléréséhez legyen kötve.”

    Az alulstimuláció ellentéte nem az ösztönzés, hanem a táplálás. Lehetsz stimulált, és ettől még elszakadhatsz a kapcsolattól. A táplálkozás azt jelenti, hogy a jelen pillanathoz kapcsolódsz, élvezed a tevékenységet, amelyben elmerülsz, és jóllakottan hagyod el az élményt.

    Használd a múltat referenciaként arra, hogy mi táplálhat téged a jelenben. Vagy tedd fel magadnak a kérdést: mire van most a legnagyobb szükségem? Szívleld meg ezt a választ, és azonnal valósítsd meg.

    Ajánló   Hogyan végezzünk meditációt?

    A stressz érzéseire

    A stressz olyan érzés lehet, mintha az életet egy „piszkos szűrővel” vagy lencsével néznénk végig, ahol az ember ráközelít az életében elromló dolgokra. Pepper ezt a gyakorlatot ajánlja: „Az érzékelésed lencséjének megtisztításához és a gondolkodásmódod megváltoztatásához írj egy listát mindarról, ami stresszel, tépd szét és égesd el, hogy feloldd a stresszt” – mondja. „Ezután vegyél elő egy új, tiszta, laza papírlapot, lépj a jelen pillanatba, és kérdezd meg magadtól: Mi az igaz most? Mi az, amiért most hálás lehetek? Teret kell teremtenünk a stressz felszínre kerülésének, majd aktívan váltani a gondolkodásmódon, a hálán és a jelenléten keresztül”.

    Ha az egész világra gondolunk, az nyomasztó és stresszes lehet. A jelen pillanatban gyógyító gyakorlat az, hogy emlékeztetem magam arra, hogy most nem tudom megmenteni az egész világot, de az otthonom egészséges és biztonságos térré tehetem a családom számára. A saját gyógyulási utad közepette is emlékeztetned kell magad arra, hogy csak egy lépést kell megmásznod. Nem az egész lépcsőfokot. És ez az egy lépés közelebb visz ahhoz, hogy egy kevésbé stresszes ember, önmagad jobb változata legyél. Én is az alapvető szükségletekre összpontosítok. Biztosítom, hogy megfelelően hidratálódjak, éjszakánként nyolc órát alszom, rengeteg zöld levelet és jó minőségű fehérjét eszem, és kapcsolatot tartok a szeretteimmel.

    Egy aktív gyakorlat, amely támogatja a stressz felszabadulását a testből, egy erőteljes aktív meditáció a himalájai Kriya jóga vonalán. Miközben állsz és finoman rázod a lábaidat, a kézfejeddel koppints a kulcscsontjaidra mérsékelten gyors ütemben. Ezt a kopogtatást párosítsuk nyitott szájjal történő kilégzéses Kali-légzéssel. Ez az, amikor az orrodon keresztül lélegzel be, a szádon keresztül kilélegzel, és a nyelvedet kidugva sóhajtó hangot adsz ki. Tartsd ezt a gyakorlatot körülbelül 60-90 másodpercig, majd a végén csapkodd meg a combodat, hogy újra földet érj. Ez a Kriya-gyakorlat meggyógyítja a belső gyermeket, és friss oxigénnel látja el a testet. Engedd meg, hogy ez a stressz érzését is oldd. Gyakorold ezt naponta, amíg nem érzed lazábbnak a mellkasodat és a gyomrodat. Amikor meneküléssel, ijedtséggel vagy dermedtséggel reagálunk, akkor a belső gyermekünk védelmén dolgozunk. Ez a gyakorlat támogatja a belső gyermeket abban, hogy biztonságban érezze magát.

    Ne feledd, hogy olyan gyorsan vagy lassan mozoghatsz, ahogyan csak akarsz. Ha térre van szükséged, használd ki. Ha segítségre van szükséged, kérj segítséget. Ha több munkára van szükséged ahhoz, hogy elterelődjön a figyelmed, megértem. Légy gyengéd, birkózz meg a számodra megfelelőnek érzett módon. Imádkozom, hogy a fenti gyakorlatok közül valamelyik rezonáljon, és hogy zökkenőmentesen be tudd illeszteni a mindennapjaidba.

    Olyan korban élünk, amikor sajnos nagyon sok a sötétség. Mindannyiunknak szabad akarata van. Ez a szabad akarat lehetővé teszi számunkra, hogy minden egyes nap döntéseket hozzunk. A nap végén ott vagy te magad. És neked kell megtenned azt, ami ahhoz szükséges, hogy nyugodtnak és biztonságosnak érezd magad. Aktívan kell választanunk, hogy a fény felé haladjunk. Hogy a fény legyünk. Ezek a gyakorlatok vezessenek oda.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!