2023. március 21. kedd
More

  Oda a csodazsírsav nimbusza

  Hozzászokhattunk már ahhoz, hogy bizonyos élelmiszerek, illetve alkotóik káros, vagy gyógyhatású voltát sokáig hirdetik, aztán meg is cáfolják világszerte. Meglehet, hogy napjaink csodaszere, az omega-3 jelű zsírsav is hasonló utat jár be, ha mások is alátámasztják majd egy amerikai kutatás eredményét.

  Rengeteg olyan élelmiszert találunk már a boltok polcain, amely a szöveges ismertetés szerint az egészség megőrzésében az újabb kutatások alapján komoly szerepet játszó omega-3 zsírsavat tartalmazza. Ez már nem is divat, hanem őrület – fakad ki már a tekintélyes belga napilap, a Le Soir cikkírója is, arra célozva, hogy az emberek ismét bedőlnek egy olyan reklámkampánynak, amely túl gyorsan meghozott tudományos ítéletre alapozva indult el, világszerte. (Magyarországon is forgalmazzák azt a tojást, amelynek többlet omega-3 zsírsavtartalma egészségünket hivatott védeni).

  A különböző halolajak, amelyeket mind-mind azzal hirdetnek, hogy omega-3-mal vannak tele, természetesen hasznosak lehetnek – de vigyázni kell, mert nem mindenki számára. A lap emlékeztet, hogy ez a divathullám az eszkimók táplálkozási szokásait tanulmányozva indult el világhódító útjára. A kutatók rádöbbentek, hogy az eszkimók sokkal ritkábban halnak meg szívbetegségekben, mint a fejlett civilizációkban élő emberek, s ennek szerintük az a
  magyarázata, hogy nagyon sok halzsírt fogyasztanak. A hipotézis szerint a halolajban lévő omega-3 a szívritmus-zavarok kialakulását gátolja.

  Az egyik amerikai, nevezetesen oregoni egyetem kutatócsoportja azonban alaposabb vizsgálatokat végzett ebben a témakörben, s azt tapasztalták, hogy az omega-3-nak egyáltalán nincs kedvező hatása a szívritmusra. Sőt, éppen ellenkezőjét tapasztalták: azoknál, akiknek már amúgy is szívritmus-problémáik vannak, gyakoribbá válnak a szívritmus-zavarok.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!