2024. április 26. péntek
More

    Koleszterin-intelem

    Becslések szerint a felnőtt magyar lakosság több mint felének magas a koleszterinszintje. Mivel ennek nincsenek tünetei, sokan nincsenek is tudatában, pedig ez az állapot a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikófaktora. Nemtől és kortól függetlenül bárkinél előfordulhat magas ártó, LDL-koleszterinszint.

    A koleszterinek szervezetünk fontos alkotóelemei, bizonyos hormonok, az epesav és a D-vitamin szintéziséhez nélkülözhetetlenek, nagymértékben felelősek az érfal rugalmasságáért. Két fajtájuk: a HDL (High Density Lipoprotein, azaz nagy sűrűségű lipoprotein) és az LDL (Low Density Lipoprotein, vagyis alacsony sűrűségű lipoprotein) közül az előbbi, a jó”-koleszterin csökkenti, míg az utóbbi, az LDL növeli az érelmeszesedés kockázatát, mivel a szervezet számára felesleges mennyiség lerakódik az erek falára. A szervezetben található koleszterin kétharmadát a máj állítja elő, míg a maradék egyharmad az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása révén jut be.

    Magyarországon 70 ezer ember hal meg évente valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben, amelynek kialakulása a magas koleszterinszinthez is köthető. Fontos tudni, hogy az úgynevezett jó koleszterinnel lehet harcolni a rossz ellen. A növényi szterinek segítségével lejjebb vihető a magas koleszterinszint – állítják a táplálkozási és belgyógyász szakemberek. Azt tanácsolják, az állati eredetű zsiradékokat helyettesítsük növényi eredetűvel, mert a növényi szterinek segítségével csökkenthető a vér koleszterinszintje, az érrendszeri megbetegedések kockázata.

    A növényi étolajok is védik a szív egészségét, ezek energiaforrások, a zsírban oldódó vitaminok szállítói és raktározói, különböző biokémiai folyamatok résztvevői. Mostanában világszerte egyre több olajmixet dobnak piacra: gyümölcs- és gabonaolajokat kevernek össze. A különböző olajok egymás jó tulajdonságait erősítik, s egyre gyakoribb, hogy ezeket a folyékony szíverősítőket” vitaminokkal és omega-3 zsírsavakkal is dúsítják.

    A koleszterinszint optimális szintentartásához fontos néhány egyéb szabályt is betartani: rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás (minden nap szerepeljen az ételek között teljes kiőrlésű gabonaféléből készült péksütemény, zöldség és gyümölcs), a zsíros helyett sovány hús, s mellé hetente kétszer hal. Főzéskor inkább telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat használjunk. A helyes életmód és táplálkozás mellett azonban az egészségmegőrzés fontos eleme a rendszeres orvosi ellenőrzés, hogy az esetleges baj időben orvosolható legyen.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!