2024. április 18. csütörtök
More

    Egészséges ünnepi étkezés: van jó példa?

    Töltött káposzta, rántott hal, majonézes krumplisaláta, bejgli, zserbó. Csak néhány azokból a hagyományos ünnepi ételekből, amelyek közül legalább egy-kettő szinte minden magyar családnál az asztalra kerül karácsonykor. Bár ínycsiklandó fogásokról van szó – gondoljunk csak bele, milyen finom a töltött káposzta tejföllel és ropogós, friss kenyérrel, vagy a dióval/mákkal bőségesen megtöltött bejgli –, nem szabad elfeledkezni arról, hogy nagyon meg tudják terhelni emésztőrendszerünket. Meglehetősen nehéz ételekről van ugyanis szó, amelyeknek magas a zsír- és a szénhidráttartalmuk, sőt, egyes fogásoknál az erős fűszerezettség is problémákat okozhat. Karácsonykor ráadásul hajlamosak vagyunk a túlevésre, amivel tovább rontunk a helyzeten. A végeredmény: puffadás, teltségérzés, gyomorégés, rossz közérzet.

    A kellemetlen tünetek megelőzése érdekében fontos felállítani magunknak pár szabályt – és természetesen be is tartani azokat. Legyünk mértékletesek, és inkább kevesebbet együnk mindenből. Azokból az ételekből, italokból pedig, amelyekről biztosan tudjuk, hogy negatívan hatnak az emésztőrendszerünkre, igyekezzünk egy falatot se fogyasztani. Az szintén segíthet, ha nem kapkodunk, hanem lassan, nyugodtan eszünk, jól megrágunk mindent. Ne akkor hagyjuk abba az evést, amikor már nagyon „tele vagyunk”, hanem akkor, amikor kényelmesen jóllakottnak érezzük magunkat. Ha tudjuk, kerüljük a stresszt is: elsőre úgy tűnhet, hogy az idegeskedésnek semmi köze az evéshez, pedig emésztési zavarokat okozhat és túlevésre sarkallhat, így érdemes tartózkodni tőle.

    Akkor sem kell kétségbe esni, ha annak ellenére is vannak panaszaink, hogy figyelünk arra, mit és hogyan eszünk. A patikákban kaphatóak olyan készítmények, amelyek gyorsan és hatékonyan segítenek a táplálék mielőbbi megemésztésében, kivédve ezáltal a kellemetlenségeket. A természetes emésztőenzimeket tartalmazó készítményt étkezés közben javasolt bevenni.

    Tabbouleh Libanonban, kása Oroszországban

    Értelemszerűen az is egy lehetőség, hogy más nemzetek ünnepi ételeit készítjük el karácsonykor, olyan fogásokat, amelyek egészségesebbek, és ezáltal kíméletesebbek az emésztőrendszerünkkel. Szerencsére bőven van miből választani. Libanonban például nagyon népszerű ünnepi étel a tabbouleh, amelynek az alapját kuszkusz és friss zöldségek (koktélparadicsom, kígyóuborka, petrezselyem, újhagyma, fokhagyma) adják, ezt kell megbolondítani sóval, citrommal és olívaolajjal. Aztán ott vannak a mezzék, az előételként funkcionáló kis ételek, amelyek többnyire bárányhúsból, zöldségekből, humuszból készülnek.

    A madagaszkári ünnepi fogásokat ugyancsak ajánlott kipróbálni. Akár a rizzsel tálalt kókusztejes csirke, akár a fokhagymával és gyömbérrel sült csirke mellett döntünk, nem lőhetünk mellé. Madagaszkáron továbbá különleges karácsonyi csemegének számít a licsi, amely egy rendkívül egészséges trópusi gyümölcs, egyebek mellett a magas C-vitamain-tartalma miatt. Mivel Ausztráliában a karácsony nyárra esik, a menü gyakran a grillen készül, a szabadban: a legtöbben csirkét és tenger gyümölcseit sütnek, utóbbit jellemzően citrommal, zsályával, fokhagymával ízesítik.

    Izlandon a hagyományos ünnepi ételek közé tartoznak a halak (amelyekkel kapcsolatban ismert, hogy számos jótékony egészségügyi hatással bírnak); pácolt hering és/vagy lazac például szinte mindenkinél kerül az asztalra. Olaszországban is nagyon kedvelik a halat: a karácsonyi vacsorán tenger gyümölcseit és többféle halat szolgálnak fel (ez az úgynevezett „hét hal ünnepe”).

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!