2024. április 25. csütörtök
More

    Gyermekláncfű, az epe és a máj gyógyszere

    A gyermekláncfűt sokféle néven is ismerhetjük. A pongyola pitypang, a barátfej, a barátfű, a kákics és a tejesfűvirág mind ugyanazt a növényt jelölik. De miért is különleges a gyermekláncfű?

    A gyepterületek sárga szőnyege nem csak látványra lehet szívmelengető, hanem gyógyhatásai miatt is. Április-május környékén érdemes a gyermekláncfüvet begyűjteni, ugyanis epebántalmak és májbetegségek ellen is kiváló.

    Virágzás előtt a leveleit, ősszel és tavasszal a gyökereit, virágzás idején pedig a szárát érdemes gyűjteni és hasznosítani.

    Salátákhoz keverve kiváló csemege válhat belőle, a virág szára nyersen fogyasztva a krónikus májgyulladást javítja, de a cukorbetegségre is kiváló gyógyír.

    A szárat virágostul mosd meg, majd csak ezután válaszd le róla a virágfejet. Nyersen elrágcsálva kezdetben kicsit keserű ízű, de lédús és ropogós, az íze hasonló az endíviasalátáéhoz.

    Fáradtság, levertség, bőrviszketegség, sömör, kiütések ellen is hasznos, illetve gyomorbántalmakra is ajánlott. Vértisztító hatása a köszvényt és a reumát gyógyítja, elmúlasztja a nyirokcsomó-duzzanatokat, a sárgaság és a lápbántalom ellen is hatásos.

    Teaként, salátának és szirupként is elkészítheted.

    Teakészítéshez egy púpozott teáskanál gyökeret tegyél éjszakára negyed liter vízbe áztatni, másnap forrald fel és szűrd le. Reggeli előtt és után fél órával kortyonként fogyasztható.

    Salátaként a friss, nyers gyökereket és leveleket használhatod fel. Burgonyával és félkemény tojással kiválóan kiegészíthető.

    Szirupkészítéshez négy marék pitypangvirágot tegyél egy liter hideg vízbe, és lassú tűzön főzd meg. Ha a víz nekikezd a bugyogásnak, vedd le a tűzhelyről a fazekat, és hagyd éjszakára állni a főzetet. Másnap egy szitán öntsd át, csepegtesd le, nyomkodd ki. Keverj a léhez egy kiló cukrot és egy karikára vágott fél citromot. Fedő nélkül tedd vissza a tűzhelyre és kis lángon melegítsd fel, de vigyázz arra, hogy ne forrjon fel. Ezután ismét hagyd kihűlni. Ne legyen az állaga se túl sűrű, se túl híg, inkább hasonlítson a mézre.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!