2024. április 18. csütörtök
More

    Rák ellen is jó a grapefruit, dió, bor

    Három élelmiszerrel érdemes kiegészíteniük étrendjüket a rákos pácienseknek: grapefruittal, dióval, borral – állítják amerikai szakemberek. A kutatási eredményeket az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) éves találkozóján ismertették, melyet Denverben rendeztek, idén 100. alkalommal.

    Egy kisebb klinikai próbában úgy találták a Chicago Egyetem orvosai, hogy azoknak a pácienseknek a vérében nagyobb koncentrációban jelent meg a hatóanyag, akik egy rákellenes gyógyszer mellé 2,3 deciliter grapefruitlét is ittak. A rapamicin nevű rákszer ígéretesnek bizonyult korábbi kísérletekben az új véredények kialakulásának, ezáltal a tumor növekedésének gátlására. Hátránya azonban drágasága, valamint rossz felszívódása.

    Az orvosok a legtöbb gyógyszer mellett nem ajánlják a grapefruitlé fogyasztását, mert egyes enzimekkel kölcsönhatásba lépve csökkenti a szerek hatékonyságát. A rapamicin esetében azonban úgy tűnik, fordított az összefüggés. Ezra Cohen, a kutatás vezetője szerint háromszorosára-ötszörösére növelte a savanykás gyümölcs leve egyes rákellenes szerek szintjét a vérben. A páciensek több mint felénél azonban mellékhatások jelentkeztek: emelkedett a vércukorszintjük, hasmenésük lett, fáradékonnyá váltak vagy jelentősen csökkent fehérvérsejtjeik száma.

    A konferencia egy másik előadása a dió jótékony hatásáról számolt be: omega-3 zsírsavval, antioxidánsokkal és fitoszterollal látja el a szervezetet, ezáltal csökkenti a mellrák kockázatát. „A dió jobb, mint a süti, sültkrumpli vagy chips, ha nassolni akar valaki” – véli Elaine Hardman, a Marshall Egyetem munkatársa, aki egereken tanulmányozta a dióban gazdag étrend hatását. A mellrákos egerek túlélése jelentősen javult, ha – emberre átszámolva napi 0,6 deciliter – diót iktattak étrendjükbe.

    A harmadik ismertetett tanulmányban 546 nőt vizsgáltak, akiknek nyirokcsomóiban jelentkezett a tumor. Xuesong Han, a Yale Egyetem kutatója megállapította, hogy a „borivó” rákos páciensek 5 évnél hosszabb túlélése 76 százalék volt, míg azoké, akik nem fogyasztottak bort, 68 százalék. Han hangsúlyozta, hogy mértékletes borivásról van szó, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásnak más káros hatásai vannak a szervezetre.

    Az Amerikai Rákkutató Társaság – melyet 1907-ben alapítottak – a világ legrégebbi és legnagyobb rákkutatással foglalkozó szakmai szervezete. Taglétszáma 28 ezer, mintegy 90 országból.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!