2024. április 19. péntek
More

    Télen is zöldséget, gyümölcsöt

    Unalomig ismert tanács: fogyasszunk télen sok zöldséget, gyümölcsöt. De mit és miért?

    A zöldség- és gyümölcsfélék nagyon sok egészségvédő anyagot tartalmaznak. Különösen télen ajánlatos fogyasztásuk, amikor a nyári-őszi vitamin-tartalékok kimerülőben vannak szervezetünkben.

    Milyen egészségvédő anyagok találhatók a zöldségekben és gyümölcsökben?

    Kezdjük az antioxidánsokkal, amelyek védik a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaival szemben. A szabadgyökök, amelyek többnyire egészségtelen életmódunk során keletkeznek (dohányzás, alkoholizálás, kevés mozgás, zsírdús táplálkozás, stb.), sejtkárosodást okoznak, például előidézhetik az erek meszesedését, rosszindulatú daganatok, szürke-hályog vagy sokizületi gyulladás keletkezését. Tehát az antioxidánsok kifejezetten védő hatással bírnak ezekkel a megbetegedésekkel szemben.

    Vitaminok és rostanyagok

    Antioxidáns hatású vitaminokat találunk a béta karotint, C- és E-vitamint tartalmazó ételeinkben. Béta-karotin, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át, bőséggel van a sárga zöldségekben és gyümölcsökben (banán, sárgarépa, narancs, kelbimbó, szamóca). Az A-vitamin védelmet nyújthat a rákkal és az öregedéssel járó degeneratív folyamatokkal szemben.

    Nagyon fontos a zöldségek rosttartalma is. Ezek emészthetetlen anyagok, amelyek fenntartják a normális bélműködést. Nagy mennyiségben találhatók a káposzta- és gabonafélékben.

    Igen előnyös a gyümölcsök és zöldségek fólsav tartalma, amely szerepet játszik az egészséges sejtképzésben, valamint terhes kismamáknál csökkenti a veleszületett rendellenességek rizikóját. Bőséggel tartalmazzák a citrusfélék, az eper, a gyümölcslevek, a zöldleveles növények, a bab és a teljes őrlésű lisztből készült kenyér.

    Minden zöldségben és gyümölcsben, különösen a banánban, narancsban, paradicsomban és paprikában található a szervezet só- és vízháztartásában nélkülözhetetlen kálium, amely segít a normális vérnyomás fenntartásában és a hibátlan izomműködésben.

    Vegyünk példát a régi hajósokról

    Egészségvédő szerepe van a C-vitaminnak, amelyre a sejtek növekedése során van nagy szükség, de nélkülözhetetlen a fogak, a csontok, a kötőszövetes szalagok, a vérerek és a nyálkahártyák egészséges működéséhez is. A citrusfélék, a zöldpaprika, az eper, a kivi, a sárgadinnye, a brokkoli, a kelbimbó tartalmazza nagy mennyiségben. Nagyon sok C-vitamin van a hordós káposztában. Régi idők hajósai, a jeges sarkokra utazó felfedezők raktáraiban bizony sok hordó állt, és biztosította a legénység C-vitamin szükségletét a skorbut ellen.

    Összességében elmondhatjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök, lévén szegények kalóriában és zsírban, gazdagok viszont vitaminban, ásványi anyagokban és rostokban, kiemelkedő egészségvédő hatással rendelkeznek. Fogyasszuk tehát ezeket naponta bármilyen formában: nyersen vagy főve, aszalva, felszeletelve vagy gyümölcsléként.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!