2023. március 25. szombat
More

  Halolaj, de növényekből

  Halolajat növényekből is elő tudnak állítani, ha a megfelelő géneket átültetik beléjük, ezáltal a életfontosságú zsírsavak növényi forrásból is kinyerhetővé válhatnak – olvasható a BBC News honlapján.

  Brit kutatók egysejtű algákból emelték ki a kulcsgéneket, s ezeket lenbe, repcébe vagy más olajos növénybe ültették át, majd megfigyelték, hogy a növények ezáltal képesek omega-3 zsírsavakat szintetizálni.

  Az omega-3 zsírsavak többek közt halakban találhatóak, de nem maguk a halak termelik őket, hanem azok a tengeri mikrobák, amelyeket elfogyasztanak.

  A kutatók célja, hogy a genetikailag módosított növényekből nyert olajat csirkéket, teheneket és más haszonállatokat táplálékához keverik, ezáltal omega-3 zsírsavakban gazdag hús, tej és tojás termelhető.

  Az FSA (Food Standards Agency) brit élelmezésügyi intézet szerint az angol lakosságnak csak a 30 százaléka fogyasztja el a napi ajánlott 450 milligramm omega-3 zsírsavat, amely főként a szív egészséges működéséhez elengedhetetlen.

  Az FSA szerint egy embernek hetente kétszer kellene halat ennie, ebből egyszer olajos halat.

  Csakhogy az óceánok halállománya fogyatkozóban van, s a tengerek amúgy is egyre szennyezettebbek, ezért is fáradoznak azon a brit kutatók, hogy az omega-3 zsírsavak más forrásból is hozzáférhetőek legyenek.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!