2024. május 8. szerda
More

    Csonthéjas egészségbomba

    Egy egyetemi kísérlet szerint ha a napi telítettzsír-bevitel egy részét dió formájában fogyasztjuk el, a szervezet koleszterinszintje 16 százalékkal csökken – olvasható egy gasztronómiai vállalkozás közleményében.

    A diót a magyarok főleg téli csemegeként fogyasztják, pedig egész évben hasznos lenne, ha gyakrabban ennénk, akár feldolgozott formában is – vallja Dudás Kata gasztro-pszichológus.

    A dió ősi fafajta. Egy legenda szerint az ókori istenek a Földön járva dión éltek. Kezdetben ezért hívták ezt a csonthéjas gyümölcsöt Jupiter diónak. A római idők óta fontos élelmiszernek számít.

    A dió gazdag a szervezet számára fontos olajokban és tanninban. Sokféle gyógyhatású termék is készül belőle, ekkor a levelét, a dió húsát és belső héját is felhasználják. Egyes országokban az ekcéma és a begyulladt szemhéj házi ellenszereként ismert.

    Napi egy marék dió csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Sok fehérje, rost, szénhidrát, omega-3 zsírsav vitaminok, magnézium és nyomelemek találhatók benne.

    A pirítás nagyszerűen kiemeli összetett ízvilágát. Így nemcsak édes süteményekhez, de salátákhoz, szószokhoz és sós töltelékekhez is finom – vallják a szakértők.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!