Egy egyetemi kísérlet szerint ha a napi telítettzsír-bevitel egy részét dió formájában fogyasztjuk el, a szervezet koleszterinszintje 16 százalékkal csökken – olvasható egy gasztronómiai vállalkozás közleményében.
A diót a magyarok főleg téli csemegeként fogyasztják, pedig egész évben hasznos lenne, ha gyakrabban ennénk, akár feldolgozott formában is – vallja Dudás Kata gasztro-pszichológus.
A dió ősi fafajta. Egy legenda szerint az ókori istenek a Földön járva dión éltek. Kezdetben ezért hívták ezt a csonthéjas gyümölcsöt Jupiter diónak. A római idők óta fontos élelmiszernek számít.
A dió gazdag a szervezet számára fontos olajokban és tanninban. Sokféle gyógyhatású termék is készül belőle, ekkor a levelét, a dió húsát és belső héját is felhasználják. Egyes országokban az ekcéma és a begyulladt szemhéj házi ellenszereként ismert.
Napi egy marék dió csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Sok fehérje, rost, szénhidrát, omega-3 zsírsav vitaminok, magnézium és nyomelemek találhatók benne.
A pirítás nagyszerűen kiemeli összetett ízvilágát. Így nemcsak édes süteményekhez, de salátákhoz, szószokhoz és sós töltelékekhez is finom – vallják a szakértők.
Forrás: MTI