2023. március 21. kedd
More

  Orrszárazság! Nem is gondolta volna?

  Ha orrunk kiszárad, akkor minden lélegzetvétel kellemetlenségekkel, feszítő érzéssel jár. Növekszik ráadásul az orrvérzés és a légúti fertőzés kockázata is. A panasz a hűvösebb, őszi-téli hónapokban különösen gyakori, a hideg időjárás azonban csak egy a számos kiváltó ok közül. Mutatjuk, mi okozhatja még a bosszantó orrszárazságot, és azt is eláruljunk, hogyan küzdhetünk meg vele.

  Lehet, hogy csak keveset iszunk?

  Az orrszárazság egyik gyakori – és logikus – oka, ha túl keveset iszunk. A dehidratáltság ugyanis megakadályozza, hogy elegendő mennyiségű orrváladék termelődjön. A nyári kánikula elmúltával hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni a folyadékbevitelről, egészségünk megőrzése érdekében azonban ajánlott nagyobb figyelmet fordítani rá.

  A fűtésszezon gyakori panasza

  száraz beltéri levegő a másik legjellemzőbb oka az orrnyálkahártya kiszáradásnak. Az őszi-téli időszakban erre szintén nagyobb esély van, a fűtés és a ritkább szellőztetés következtében ugyanis jelentősen lecsökken a levegő páratartalma. Orrunk egészséges működéséhez azonban erre is oda kell figyelnünk

  Túlzásba vitt orrcsepphasználat is bajt okozhat

  Az orrdugulás elleni, nyálkahártya-lohasztó orrcseppek és orrspray-k érösszehúzó és váladékcsökkentő hatással bírnak. Ez nátha esetén igen hasznosnak bizonyul, de ha a kelleténél gyakrabban vagy hosszabb ideig alkalmazzuk ezeket a készítményeket, annak sérülékeny és gyulladt nyálkahártya, illetve tartós orrszárazság lehet a vége.

  Gyakori orrvérzés: komolyabb oka is lehet
  Mivel a száraz orrnyálkahártya fokozottan sérülékeny, a problémára az orrvérzés is felhívhatja a figyelmet. Ám ha ez a jelenség gyakran jelentkezik – a levegő páratartalmától és az orrspray-használattól függetlenül –, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz. A sűrűn előforduló orrvérzés ugyanis magas vérnyomásra és egyéb egészségügyi problémákra is utalhat.

  Gyógyszerek és hormonok is állhatnak a háttérben

  Nem árt tudni azt sem, hogy egyes gyógyszerek szedése is magyarázhatja az orrszárazságot és az ezzel járó kellemetlenségeket. Ide sorolhatók – a már említett nyálkahártya-lohasztók mellett – az allergiás panaszok kezelésére használt antihisztaminok is. De akár hormonális változások is állhatnak a háttérben. A nők körében például a menopauza idején gyakoribbá válik ez a panasz.

  Autoimmun betegség is okozhatja

  Bár a fenti okoknál jóval ritkábban fordul elő, meg kell említeni egy olyan autoimmun betegséget is, amely általános nyálkahártya-szárazsággal jár. A Sjögren-szindróma leginkább a nőket érinti (gyakran a változókorban lévőket), és az orrszárazság mellett a száj és a szemek fokozott kiszáradását is okozhatja.

  Mit tehetünk?

  Törekedjünk arra, hogy naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot igyunk – lehetőleg vizet vagy ízesítés nélküli gyógy- vagy gyümölcsteát. A vízhajtó hatású, alkoholos és koffeines italok fogyasztását pedig minimalizáljuk. Az orrnyálkahártya megfelelő hidratáltságát emellett tengervizes orrspray használatával is biztosíthatjuk. Elérhető továbbá már olyan, tartósítószer-mentes orrspray is, amely tengervizes oldatot és nyálkahártya-lohasztó hatóanyagot egyaránt tartalmaz. Ha náthásak vagyunk, ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, arra viszont ebben az esetben is ügyelnünk kell, hogy csak rövid ideig alkalmazzuk a készítményt.

  forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!