2024. április 20. szombat
More

    A mediterrán étrendhez hasonlóan szívbarát az alacsony zsírtartalmú is

    Szívinfarktus után akár az alacsony zsírtartalmú, akár a mediterrán diéta jelentős általános és kardiovaszkuláris egészségügyi előnyökkel jár – állapították meg amerikai kutatók kis mintán végzett felmérésükben.

    A kétféle étrend hasonló mennyiségben tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, koleszterint és telített zsírsavakat, ám a mediterrán diéta nagyobb mennyiségben tartalmazza az egészséges, telítetlen zsírokat, különösen a halakban megtalálható omega-3 zsírsavat.

    Azoknál a pácienseknél, akik a szívinfarktusuk után négy évig a két étrend valamelyikén éltek, lényegesen kisebb volt a későbbi kardiovaszkuláris problémák kockázata – közölte Katherine R. Tuttle a The American Journal of Cardiology című egészségügyi szaklapban megjelent tanulmányában.

    A kutatócsoport férfiakat és nőket vizsgált, akik az első szívinfarktusukat követő hat héten belül csatlakoztak a programhoz. 50 páciens az alacsony zsírtartalmú diétát, 51 pedig a mediterrán étrendet követte, és egyéni tanácsadásban vett részt 24 hónapig. A felmérésbe bevontak 101 kontrollszemélyt is, akikre nem vonatkoztak étrendi előírások.

    Négy év elteltével összehasonlították az egyes csoportok egészségügyi adatait, és azt találták, hogy a kétféle diéta szerint étkezők egymáshoz hasonló arányban, ám a nem diétázókhoz képest mintegy 70 százalékkal kisebb gyakorisággal szenvedtek el újabb szív- és érrendszeri eseményt vagy haláloztak el.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!