2022. július 1. péntek
More

  Mi teszi fényérzékennyé a bőröd?

  Éppen, hogy kezdünk belépni a tavaszba, de most is oda kell figyelnünk a napsugárzás veszélyeire, mint minden más évszakban is. Az UVB-sugárzás most még mérsékeltebb, ám az UVA-sugarak, ugyanolyan mértékben érik a bőrt mindig, akármilyen is az időjárás. Ezek okozzák a ráncokat és a bőrrákot.

  A naproxen és a ketoprofen tartalmú fájdalomcsillapítók érzékennyé tehetnek a nap sugaraira, tehát mielőtt beveszel egy fájdalomcsillapítót, mindenképp olvasd el a betegtájékoztatót. Fontos, hogy bármilyen készítményt is használsz, lehetőleg ritkán tedd, mert nagyon könnyen kialakulhat gyógyszerfüggőség is.

  Ha már tabletták, úgyszintén ide sorolhatóak a fogamzásgátlók is. Mindegy, mióta szeded, a bőröd fokozott kockázatnak lesz kitéve, nem csak a ráncok és pigmentfoltok, de a melanoma és más bőrrákok tekintetében is.

  Folytathatjuk is a gyógyszeripar termékeivel, hiszen ugyancsak fényérzékenységet okozhatnak egyes antibiotikumok, vízhajtók, szívritmus-szabályozók, gombaölő készítmények és ízületi fájdalmakra, illetve izomösszehúzódásra felírt készítmények is.

  A kismamák bőre is változik a terhesség folyamán és után, ezért mindenképp ajánlott a napi 50 faktoros naptej és egyéb fényvédők használata.

  A parfümöt és az illóolajokat sose fújd a bőrödre, mert ezek az UV-sugárzás következtében bőrgyulladást, leégést vagy hólyagképződést válthatnak ki.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!