2023. június 5. hétfő
More

  Halevéssel a szélütés ismétlődése ellen

  Ha valaki már túlesett egy agyi katasztrófán, szeresse meg a halat: a halhúsban lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak megakadályozzák az újabb szélütést. Japán kutatók vizsgálatának eredményeit a Stroke legújabb száma közölte.

  A vizsgálat során csaknem húszezer önkéntes nő és férfi sorsát követték öt éven keresztül, akiknek vérében magasnak találták a “rossz” – LDL – koleszterin szintjét. Ez az érelmeszesedés egyik kockázati tényezője. A vizsgált személyek koleszterincsökkentő gyógyszert szedtek, de a csoport egyik fele, csaknem tízezer ember ezen kívül olyan kapszulát is kapott, amely a halhúsból származó, EPA jelzésű, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazta.

  Az adatok korábbi értékelése egyértelműen bizonyította, hogy az EPA-kapszula rendszeres alkalmazása esetén sokkal ritkábban fordult elő szívinfarktus – és általában érrendszeri betegség -, mint abban a csoportban, amelynek tagjai ilyen készítményt nem szedtek.

  Tanaka Kortaro és munkatársai megállapították, hogy az EPA-kapszulát szedők, illetve az ilyen kezelésben nem részesülők között a szélütés azonos gyakorisággal fordult elő.

  Nagy különbség volt viszont annak a csaknem félezer betegnek a sorsában, akiknek már a korábbiakban volt agyi katasztrófája. Itt egyértelműen kiderült, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó kapszula szorgalmas szedése 20 százalékkal csökkentette a súlyos esemény ismétlődésének kockázatát.

  A kutatók ez a 98 százalékos tisztaságban omega-3 zsírsavat tartalmazó EPA-kapszula hatása. Korábbi kutatások már igazolták a halhúskivonatból készült gyógyszerek szívvédő hatását, de ezekben többféle hatóanyag is található. Az EPA-kapszula eredményessége alapján valószinű, hogy az ezek az eredmények is az omega-3-nak voltak köszönhetők.

  Az EPA pontos hatásmódja egyelőre nem ismert, de a kedvező hatásban szerepet játszhat, hogy csökkenti a “rossz” koleszterin vérszintjét és gátolja az érelmeszesedés alapján képező, lassú gyulladást, illetve a véralvadást. A kérdés tisztázása további vizsgálatokat igényel.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!