2024. április 20. szombat
More

    Az idős emberek tovább élnek és okosabbak maradnak, de nem biztos, hogy a hangulatuk is javul

    Az omega-3-zsírsavak bőséges fogyasztása segíti a korosodó embereket, hogy az időskori emlékezetzavar kevéssé érvényesüljön és tovább éljenek, de ha nem szenvednek depresszióban, vidámabbak nem lesznek. Norvég, francia és holland kutatók vizsgálatainak eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

    Többszörösen telítetetlen zsírsavak rendszeres evése minden életkorban fontos, de három, egymástól független munkacsoport új tanulmányai az idős emberek idegrendszerének egészségét vizsgálták, megfelelő étkezési feltételek betartása esetén.

    Az omega-3-zsírsavak elsősorban a zsíros halakban találhatók, ezért javasolják a táplálkozástan szakértői, hogy a szív- és az erek védelme végett legalább két-három alkalommal együnk valamilyen halételt. A halakon kívül a dió, mogyoró, a lenmag tartalmazza ezt a fontos tápanyagot, de ha valaki betegség miatt ilyesmiket nem ehet, világszerte lehet ilyen táplálkozáskiegészítőket kapni.

    Egy norvég kórházba bekerülő, 254, átlagosan 82 esztendős ember telítetlen zsírsav szintjét mérték meg a kutatók, majd ezeknek a sorsát három éven keresztül követték. Azok az idős emberek, akik több telítetlen zsírsavat fogyasztottak és ennek megfelelően a vérükben nagyobb mennyiségben volt ilyen anyag, tovább éltek, mint azok, akik nem kedvelték a halat vagy a diót.

    A második vizsgálat adatai Franciaországból származtak. Ott 1200, 65 évesnél idősebb vizsgálati alany telítetlen zsírsav vérszintjét határozták meg. A korosodással időnként együtt járó szellemi hanyatlás ugyancsak értékelhetően ritkább volt abban a csoportban, amelyiknek tagjai gyakran ettek halat.

    A harmadik tanulmány Hollandiában történt. Ott is 65 évet meghaladó korú embereket vizsgáltak és ezek vagy nagy adagban szedtek telítetlen zsírsavat, vagy ahhoz hasonló külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó álgyógyszert. Senki sem tudta, hogy ki kap hatásos kezelést és ki szed zsírsavat nem tartalmazó kapszulát.

    A telítetlen zsírsavak a hangulati zavarban, depresszióban nem szenvedő idős emberek kedvét értékelhetően nem vidámították, de a kutatók szerint elképzelhető, hogy depresszióban a jobb életkilátások és a szellemi romlás fékezése igazi hangulatjavítást is eredményezne. Egy biztos: minden életkorban gyakorta érdemes halat enni.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!