Alacsonyabb lehet a kockázata a jelentős látásromláshoz, súlyos esetben vaksághoz vezető időskori makuladegeneráció kialakulásának azoknál az időseknél, akik legalább hetente egyszer zsíros halat esznek – állítja egy amerikai tanulmány.
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói által végzett vizsgálat ugyanakkor nem bizonyítja, hogy a szembetegség előrehaladott stádiumainak kifejlődése csökkenthető a rendszeres halfogyasztással. Bonnielin K. Swenor kutató szerint a mostani eredmények korábbi tanulmányok megállapítását erősítik meg, miszerint olyan tendencia figyelhető meg, hogy a halat fogyasztók körében alacsonyabb az időskori makuladegeneráció (AMD) aránya a halat csak ritkán evőkhöz képest.
A vizsgálat, amelyről az Ophtalmology című szaklap számolt be, alátámasztja azt az elméletet is, hogy az omega-3 zsírsavak, amelyek bőségesen megtalálhatóak az olyan zsíros húsú halakban, mint a lazac, a makréla vagy a hosszú tonhal, befolyásolhatják az AMD kifejlődését vagy súlyosbodását.
„Bár a mostani vizsgálat azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend csökkentheti az AMD kései szakaszának kockázatát, ennek bizonyításához további kutatásra van szükség” – mondta Swenor.
Swenor és munkatársai 2520 olyan idős, 65 és 84 közötti felnőtt adatait elemezték, akik szemvizsgálaton estek át és részletes kérdőívet töltöttek ki étrendjükről. Tizenöt százalékuknak korai vagy középső stádiumban lévő időskorai makuladegenerációjuk volt, és kevesebb mint 3 százalékuknál már előrehaladott volt a betegség. A vizsgálat résztvevői közül azoknál, akik hetente egyszer vagy többször zsíros halakból készült ételeket ettek, 60 százalékkal volt kisebb a valószínűsége az előrehaladott AMD kialakulásának, mint azoknál, akik átlagosan hetente kevesebbszer fogyasztottak ilyen halat.
A kutatók összességében nem találtak egyértelmű kapcsolatot a résztvevők bevallott halfogyasztása és az AMD kockázata között, de volt összefüggés az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halak nagyobb mértékű fogyasztása és az előrehaladott AMD esélye között.
Az AMD oka az abnormális érképződés az ideghártya (retina) alatt vagy a fényérzékelő sejtek károsodása a retinában – mindkettő súlyos látásromláshoz, sőt teljes vaksághoz vezethet. Az időskori látásvesztésért első helyen az AMD felelős.
A betegség nem gyógyítható, de bizonyos kezelésekkel megelőzhető vagy késleltethető a súlyos látásromlás. Egy amerikai kormányzati klinikai kísérlet arra a következtetésre jutott, hogy nagy adagban egy különleges antioxidáns keverék – C- és E-vitaminokból, béta-karotinból és cinkből – a középső stádiumban lassíthatja az AMD súlyosbodását, és az orvosok manapság gyakran ezt írják fel az ilyen kórral küzdő betegeiknek.
Egyelőre nem világos, hogy a hal vagy az omega-3 zsírsavak megállíthatják-e a betegség előrehaladását, de az Egyesült Államokban végzett antioxidáns-kísérletet követő vizsgálat most az akarja kideríteni, származnak-e további előnyök abból, ha a hiányzó antioxidánsokat pótló étrendet halolajjal és két további antioxidánssal, luteinnel és zeaxantinnal egészítik ki.
Forrás: MTI