A várandósan fogyasztott túl sok hal miatt nőhet a gyerek elhízásának kockázata – állapította meg egy kutatócsoport, amelynek tagjai úgy vélik, az összefüggés a halakban található szennyezőanyagok esetleges hormonális hatásának számlájára írható.
Akár 22 százalékkal is növelte a gyerekkori elhízás veszélyét, ha a várandós nő heti három alkalomnál többször evett halat – idézte a The Independent online kiadása a JAMA Pediatrics című szaklapban ismertetett nagyszabású kutatást.
A halfogyasztást a születés utáni két év gyors növekedésével is összefüggésbe hozták. A kutatók úgy vélik, a halakban található szennyező anyagoknak lehet hormonális hatása, bár elismerték, hogy ez csak spekuláció.
A tanulmány 26 184 amerikai és európai várandós nő és gyerekeik adatait gyűjtötte össze. A nők halfogyasztásának gyakorisága a belgiumi havi kétszeritől a spanyol heti 4,45 alkalomig terjedt.
A vizsgálatba vont gyerekek 15,2 százaléka, azaz 3476 volt túlsúlyos vagy elhízott négy-hatéves korában. A kismama túlzott halfogyasztása 14 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy a gyerekek négyéves korukra túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek, és 22 százalékkal annak, hogy hatéves korukra elhízzanak.
A hatás általában erősebb volt a lányoknál, mint a fiúknál. Heti három alkalomnál többszöri halfogyasztás mellett a lányok korai gyors növekedésének 31 százalékkal volt nagyobb a kockázata – írták a kutatók.
Andrew Whitelaw, a Bristoli Egyetem újszülöttgyógyásza elmondta, hogy mivel a hal általában sok fehérjét, a zsíros hal pedig sok értékes omega-3 zsírsavat tartalmaz, a várandós nőknek ajánlják a fogyasztását, de a szennyező anyagok miatt heti három alkalomnál többször nem javasolják.
A King’s College táplálkozáskutatója, Tom Sanders más véleményen van. „A gyerek első életévének táplálkozása a növekedés ütemét meghatározó legfontosabb tényező. A szoptatott csecsemők lassabban gyarapszanak, mint a tápszerrel tápláltak, ez az elemzés nem vette ezt figyelembe és ez komoly félrevezető tényező lehet” – véli a szakember.
Forrás: MTI