2023. április 1. szombat
More

  A kávé alapvetően szívbarát

  A kávézó embereknek például kisebb a kockázatuk arra, hogy rendellenes szívritmussal kerülnek kórházba. Nincs jele annak, hogy napi néhány csésze kávé növelné az atherosclerosis kockázatát, amikor érelmeszesedés miatt megvastagszanak az érfalak, és a későbbiekben szívrohamot válthatnak ki. Sőt mi több, a kávé egyik alkotórésze csökkentheti a nőknél a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

  A találkozó nem minden előadása kedvez azonban a kávézás szerelmeseinek. Egy jelentés a kávéfogyasztás és a magas vérnyomás között talált potenciális kapcsolatot, ám a hatást a “mérsékelt” jelzővel minősítették, és jelezték, hogy csak megfigyeléseken alapult, nem pedig tudományos igénnyel összeállított, ellenőrzött teszteken.

  A szívritmussal való összefüggést elemző tanulmány a Kaiser Permanente elnevezésű egészségvédelmi programban részt vevő 130 ezer ember adataira épült. A tagok mintegy 2 százaléka került kórházba ilyen problémák következtében, többségükben szívpitvari fibrilláció miatt. A naponta legalább négy kávé elfogyasztásáról beszámoló emberek kockázata azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt, mint a nem kávézóké. A beszámoló nem adott választ a különbség okára, amely az eltérő életmódban is kereshető.

  Egy másik tanulmányban 3000-nél több férfi és nő egészségi állapotát követték nyomon húsz éven át. Ebben nem találtak összefüggést az elfogyasztott kávé mennyisége és az atherosclerosis kockázata között. Egy harmadik, kisebb tanulmányban 359, menopauza után lévő nő egészségét követték nyomon a Kaliforniai Egyetem kutatói. Úgy találták, hogy 56 százalékkal kisebb volt a diabétesz kialakulásának kockázata a nőknél ebben az életkorban, ha naponta legalább négy csésze kávét ittak. A csökkent kockázatra a kutatók szerint magyarázat lehet, hogy a koffein hatással van egy fehérjére, amely a nemi hormonokhoz kapcsolódik.

  A Louisianai Állami Egyetem kutatóinak összesen mintegy 172 ezer ember adataiból összeállított elemzése viszont a vérnyomás enyhe emelkedését jelezte azoknál, akik naponta egy-három kávét ittak.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!