2023. június 3. szombat
More

  A halfogyasztás egészségvédelmi haszna nagyobb súllyal esik a latba, mint a higannyal kapcsolatos aggályok

  A halfogyasztásnak a szívre gyakorolt jótékony hatása nagyobb súllyal esik a latba, mint az esetleges higany-felhalmozódás kockázata – hangsúlyozzák svéd kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált tanulmányukban.

  Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) ajánlása szerint hetente legalább kétszer célszerű halat fogyasztani. Különösen a lazac, a makréla és a tonhal gazdag az omega-3 zsírsavakban, amelyek csökkentik a szívkoszorúér-megbetegedések kockázatát.

  Maria Wennberg, az Umeai Egyetem közegészségtani szakértője kollégáival kilencszáznál több svéd férfival és nővel töltetett ki részletes kérdőívet halfogyasztási szokásaikról. A kutatók párhuzamosan vizsgálták a résztvevők vérmintáiban a vörösvértestek higany- és szeléntartalmát.

  A higanytartalom általában alacsony a skandináv népesség vérében, ám azoknál a személyeknél sem sikerült kimutatni a szívproblémák magasabb kockázati rátáját, akiknek vörösvértesteiben megemelkedett a higanyszint.

  “A halak hasznos tápanyagai felülmúlják a higany kártékony hatását a vegyület ily alacsony szintjén” – hangsúlyozta Wennenberg.

  Közlése szerint ugyanakkor célszerű korlátozni olyan, magas higanytartalmú halak fogyasztását, mint a sügér, az óriás laposhal, a kardhal vagy a cápa.

  A svéd tudósok rámutattak, hogy további vizsgálatok igényel kutatásaik egyik eredménye: a jelek szerint azoknál a személyeknél, akiknél megemelkedett a vörösvértestek szelénszintje, magasabb a hirtelen szívhalál kockázata.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!