2024. április 25. csütörtök
More

    Öngyógyító tréninggel a stressz ellen

    Felgyorsult világban, az információk áradatától bombázva, s egymással kíméletlenül versenyezve élünk. Szervezetünk megsínyli a túlzott terhelést, s az állandó stresszállapotot, ha nem védjük ki előre a várható következményeket. Az autogén tréning – megfelelő orvosi ellátással együtt – segíthet a tünetek megszüntetésében.

    Napjainkban jó piacuk van a sarlatánoknak. Kóklerek, szemfényvesztők különböző csodagyógymódokat, öngyógyító praktikákat ajánlanak, amit jó pénzért megvesznek a hiszékeny emberek. Jó eset, ha ezek legalább nem ártanak. Azzal viszont mindenképpen kárt okoznak, hogy az igazi gyógyító eljárásoktól eltérítik a rászorulókat, s egyúttal hajlamossá teszik a kevésbé hiszékenyeket arra, hogy fenntartással fogadják még a tudományosan megalapozott gyógymódokat is. Különösen igaz ez a pszichoszomatikus betegségek kezelésére alkalmas módszerekre, holott tudvalévő, hogy stresszes világunkban szükség lehet ezekre.

    A fokozott és állandósult stresszhatás korunk emberét erősebben veszélyezteti, ezáltal gyakrabban alakulnak ki a stressz okozta betegségek. Köztudott, hogy a stresszel együtt jár a fokozott adrenalin és kortizon kiválasztás, a szapora szívverés, a magasabb vérnyomás, a vércukor és zsírtartalmának alvadékonysága. Ha ezek a folyamatok állandósulnak, akkor úgynevezett alkalmazkodási betegségek, pszichoszomatikus panaszok léphetnek fel, melyeket kísérőjelenségek sora tesz még gyötrőbbé.

    A stressz testi tünetei

    A stressz az egész szervezetre hat, de leginkább az erőteljes izomfeszültségben jelenik meg. Ennek következményei lehetnek például a nyaki fájdalmak, a szűnni nem akaró fejfájás, a hátfájás, a gombócérzés a torokban, a szájszárazság, a szédülés. Kísérőjelenség az állandó ingerültség, álmatlanság, kimerültség, a folyamatos cselekvési kényszer, a türelmetlenség. A tartós izomfeszültség végül emésztési zavarokhoz, betegségekhez, szívpanaszokhoz vezethet. Azáltal, hogy gyengül az immunrendszer, a szervezet kevésbé ellenálló, ezért a rákos sejtek is könnyebben elburjánzanak.

    A fokozott stresszre különböző típusú egyének eltérően reagálnak. A küzdő típusú emberek szembeszállnak a problémákkal, hajtják magukat, mindent el akarnak érni, agresszívek és türelmetlenek, ez a reagálás gyakran vezet szívbetegséghez. A befelé forduló egyéniségűeknél a gyomorfekély veszélye állhat fenn. A stressz elől menekülők, struccpolitikát folytatók viszont hajlamosak a rosszindulatú daganatokra.

    A hatásos védekezés egyik lehetősége közé tartozik az autogén tréningként ismert, az izmok ellazításán alapuló pszichoterápiás megelőző és gyógyító módszer. Alapja, az önszuggesztív ellazítás, ami a lélek áthangolásának segítségével hozzájárul a szervezet pszichovegetatív egyensúlya visszanyeréséhez, illetve megőrzéséhez. E módszerben a jóga és a hipnózis elemei is megtalálhatók, voltaképpen egyfajta önszuggesztiós eljárás. Nem újkeletű, immár hetven éve egy neves német neuropszichológus, J. W. Schultz dolgozta ki. Világszerte alkalmazzák, nálunk is már több mint huszonöt éve bevált gyógymód és megelőzési eljárás.

    Mire jó az autogén tréning?

    Az autogén tréning elsajátítása a szakember segítségével történik. Az alapok megtanulása legalább hat hetet vesz igénybe. A feszültségoldás és szorongáskezelés e módszerét mindenki képes megtanulni, hiszen valamennyien rendelkezünk az öngyógyítás velünk született adottságával. Az autogén tréning hat elemből áll, a szükséges részgyakorlatok egymásra épülnek. A részgyakorlatokat, külön-külön kell begyakorolni, ami általában egy-egy hetet igényel. Ezután következhet a teljes gyakorlat összerendezett alkalmazása. A gyakorlatokhoz lelki és testi előkészületek, beállítódás szükséges: elsősorban az elhatározás, a gyakorlási szándék, az ellazításra irányuló befelé forduló figyelem, a nyugodt környezet. A gyakorlatok többnyire hanyatt fekvő helyzetben, kényelmes ruhaneműben, behunyt szemmel történnek. A hat elemből álló tréninget naponta egy meghatározott időszakban szokták elvégezni. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az autogén tréning nem helyettesítheti az orvosi ellátást, a szükséges gyógyszereket sem, csupán hasznos kiegészítője a kezelésnek és általában is segít a stresszállapot feloldásában.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!