2022. december 3. szombat
More

  Genetika – Útban a “halhatatlanság” felé?

  Genetikai módosítással és megfelelő táplálékkal olasz tudósoknak olyan hosszúra sikerült nyújtaniuk bizonyos mikroorganizmusok életét, ami emberi életkorban a nyolc évszázadnak felelne meg.

  Valter Longo, a Kaliforniai Egyetem genetikusa és kutatócsoportja a közönséges élesztőgombával végzett kísérleteket. A gombafélék közé tartozó egysejtűeket azonban nem kelt tészta készítésére használták, hanem a “halhatatlanság” titkait kutatták segítségükkel.

  Mint arról a PloS Genetics című folyóiratban beszámolnak, sikerült a gomba RAS2 és SCH9 nevű, öregedésért felelős génjeit “kikapcsolniuk”.

  “Leraktuk az alapjait az egészséges élet átprogramozásának” – Mondja Longo, aki jelenleg egy ecuadori törzset tanulmányoz, amelynek tagjai nagy számban hordozói a két “hosszúéletgén” mutációjának.

  Az öregedés titkai a világ számos laboratóriumának adnak munkát. Longo – aki eredetileg dzsesszt tanulni ment az Egyesült Államokba – 15 éve foglalkozik ezzel a témával.

  Az élesztő egyszerű mikroorganizmus, de mégis számos olyan gén is megtalálható benne, amely az emberben is. A kutatók ezért szívesen használják, s ennek számos gyógyszer és más felfedezés köszönhető.

  Az olasz tudós a genetikailag módosított gombát speciális “fogyókúrára” fogta: kalóriamentes környezetben – mint az már magasabb rendű élőlények, így egerek esetében is bebizonyosodott – élettartamuk tovább növelhető. Az eredmény: a mikroorganizmus élettartama megtízszereződött. Ez kissé olyan, mintha az ember egészségben érné meg nyolcszázadik születésnapját.

  Most tapasztalatait felhasználva a csoport igyekszik kiterjeszteni felfedezését kísérleti egerekre is – és ezzel egy időben az ecuadori népcsoportot vizsgálja, amely hordozója a mutáns génnek, azaz tagjai elméletileg az átlagembernél hosszabb életre számíthatnak. Ha a kísérletek sikerrel járnak, úgy megnyílhat a lehetőség az emberi élet meghosszabbítása előtt úgy, hogy az öregség nyűgei mégsem hosszabbodnának meg.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!