2023. június 1. csütörtök
More

  Leröhögheted a vérnyomásodat

  A jóga-nevetés klubjaiban a vendégek vérnyomása néhány hét alatt jelentősen csökken. Az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán figyelmet keltett egy indiai előadás, melyben ismertették a légzésgyakorlatok, a relaxáció és a nevetés együttes hatását a vérnyomásra.

  Közhely, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer, de ritkán voltak ennek tanulmányozására megfelelő tudományos vizsgálatok. Madan Kataria indiai doktor és munkacsoportja egy jóga-nevetés klubban foglalkozott a vérnyomás és a stressz hormonok alakulásával olyan felnőtteken, akik rendszeresen jártak ilyen foglalkozásokra.

  “A jóga-nevetés alapelve, hogy bárki kacaghat bármikor, ha erre nincs is semmi oka” – mondotta Dr. Kataria, a mozgalom alapítója. – “Nem kellenek viccek, bármiféle humor vagy tréfa. Még boldognak sem kell lenni hozzá. Mi csak összegyűlünk és testgyakorlatként elkezdünk nevetni. Ha látjuk egymást, a nevetés igazi és látványosan ragadós”.

  A jóga-nevetés első klubja 1995-ben alakult és akkor még csak öten voltak. Ma 60 országban hatezernél több ilyen társaság tagjai találkoznak rendszeresen és a most ismertetett vizsgálat célja az volt, hogy bizonyítsa, mennyire egészséges ez a mozgalom.

  A vizsgálat alanyai az információs technológiai iparban dolgoztak, ahol kiemelkedő stresszhatás érvényesül. A résztvevők – 200 férfi és nő – rendszeresen összejöttek jóga-nevetés céljából, ami átlag 20-30 percig tartott. Ilyenkor a klubtagok egymást nézve egy percig nevetnek, majd a kacagást mély légzés és relaxáció követi. Ezt ismétlik a találkozó végéig.

  A 200 vizsgálati személy három héten keresztül hetenként kétszer találkozott. A nevetéses kezelés végén a kacagással kezeltek szisztolés vérnyomása – a vérnyomás első számértéke – átlag nyolc higanymilliméterrel csökkent. Volt egy száz személyből álló kontrollcsoport is, amelyiknek tagjai nem vettek részt ilyen programban: ezeknek a vérnyomása nem változott.

  Mind a jógázó vizsgálati csoportban lévők, mind a kontroll-résztvevők laboratóriumi méréseit elvégezték a program elején és végén. A stresszhormonnak tartott kortizol szintje a nevetők vérében jelentősen csökkent és a kérdőíves adatok is arra utaltak, hogy a kombinált nevetés-légzés-relaxáció gyakorlatok hatására a stressz már nem érvényesült olyan mértékben, mint előtte.

  A mozgalom alapítója és a vizsgálat vezetője szerint “a megfelelő élettani és biokémai változásokhoz röhögni kell. A nevetés a valóságban csak másodpercekig tart. A hatáshoz ennél többre van szükség. A jóga-nevetés során hosszan röhögünk, ami már élettani változásokat is előidéz”.

  A szakértők úgy látják, hogy a tényleges hatás a légzésgyakorlatoknak köszönhető. A magas vérnyomás nem-gyógyszeres csökkentésére a relaxáció minden formáját használják, jó kezdeti eredménnyel és ezek az eljárások a gyógyszeres kezelés kiegészítésére is alkalmasak.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!