2024. április 23. kedd
More

    Éjszakai térdfájdalom? Mit jelez?

    Időnként mindenki életébe beköszönt a kisebb-nagyobb távlatú térdfájás, és bár ez az idősebb korosztályt többször érinti, időnként a fiatalabbak is szenvednek tőle. Többnyire terhelésre erősödnek a panaszok, de van, amikor éjszakánként, pihenő fázisban kezd el jobban fájni, ezzel megkeserítve az éjjelünket.

    A térd fájdalma különböző panaszokra is előjöhet, lehetnek sérülések, íngyulladások is az okai, ám ízületi kopás is okozhatja az éjszakai fájdalmakat.

    Az ízületi porcok kopásának fájdalmas és végső állapotát osteoarthritis-nek hívják. Ez az a jelenség, amikor a porcok elvékonyodnak és a csontok dörzsölik az ízületek szélét, a bennük lévő idegvégződések pedig fájdalmat generálnak.

    A nappali aktivitás alatt nem érződik a fájdalom, éjszaka, nyugalmi állapotban viszont szinte elviselhetetlen, ugyanis ilyenkor nincs, ami elterelje a figyelmünket. Az ízületek kenőanyaga a mozgás hatására termelődik, pihenés közben ennek a termelődése kevésbé van meg, a panaszok újra és újra előjönnek.

    Mit tegyünk a fájdalom ellen?

    Testsúlykontrollal a térdízületek tehermentesebbé válnak, így érdemes megfontolni pár felesleges kiló leadását. Fontos a rendszeres sport is, ám nem mindegy a minősége és a milyensége, ugyanis néhány terhelheti a térdízületeket (például a betonon való futás), ami csak súlyosbítja a problémát. Az úszás és a kerékpározás ajánlott sportok, de mindent csak fokozatosan érdemes a további problémák elkerülése érdekében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!