2023. június 1. csütörtök
More

  A szülés fájdalmának jótékony hatása van

  A gyermekszüléskor érzett fájdalom erősíti az anya és a gyermek közötti köteléket, és előkészíti az anyát a gyermekével szembeni felelősségvállalásra, vélik szakemberek.

  A fájdalommal való szülésnek pozitív fiziológiai hatásai vannak, például segít kialakítani a szülés ritmusát, és elindítja az endorfin felszabadulását, ami segít a szülő nőnek a fájdalmat elviselni – olvasható a BBC hírportálján (www.news.bbc.co.uk).

  Azokban az esetekben, amikor a szülés nagyon elhúzódik, vagy komplikációk lépnek fel, természetesen szükség lehet az epidurális érzéstelenítésre.

  “Nem szabad alábecsülnünk a szüléskor érzett fájdalmat, a szülés erőteljes és fájdalommal járó élmény. És ha órákon át tart, nagyon kimerítő, kifárasztja az anyát, és ilyen esetekben az epidurális érzéstelenítés nagyon hasznos” – mondta Maggie Blott szülészorvos.

  Az utóbbi húsz évben jelentősen megemelkedett az epidurálás aránya szüléseknél, annak ellenére, hogy más, kevésbé invazív eljárások is elérhetőek a szülési fájdalom elkerülésére. Az epidurálás azonban növelheti annak kockázatát, hogy hormonkezelés szükséges az összehúzódások fokozására, és ezért a szülés sikeres befejezéséhez fogó használata szükséges – mondta Denis Walsh, a Nottinghami Egyetem szülészprofesszora.

  Az epidurálás növekvő arányának nem ismerjük a hosszú távú következményeit – tette hozzá.

  Szerinte a szülési fájdalom leküzdésére ösztönözni kellene olyan alternatív eljárásokat, mint a jóga, a hipnózis, a masszázs és a szülőmedencék használata.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!