2024. március 29. péntek
More

    Változások, amik 30 után jelentkeznek

    Természetes dolog, hogy a test az idő előrehaladtával változik, azonban ez valójában az egész szervezetünkre vonatkozik. A 30-at betöltve olyan meglepetés változásokat is tapasztalhatsz magadon, amire eddig talán nem is gondoltál.

    Bár folyamatosan tanulunk és okosodunk, az agy mégsem növekszik, sőt, az agytérfogat csökken 30 éves kor után. Az agy egyes részei zsugorodni kezdenek, és naponta nagyjából 50 000 idegsejttel lesz kevesebb, ám ehhez könnyedén tud alkalmazkodni.

    Az izzadásban is változások jönnek létre, ennek egy része a menopauzához köthető, másik része pedig az izzadságmirigyek zsugorodásához. Kevesebbet fogsz izzadni, így kevesebb dezodorra is lesz szükséged.

    Harminc éves kor felettre már a szervezet nagyon sok kórokozóval találkozott, így nem is csoda, hogy szépen kialakította a védelmet már. Kevesebbet fogsz megfázásos napokat átélni, nem lesz gyakori a tüsszögés és a köhögés sem.

    Az ízérzékelés romlása már a középkorúaknál elkezdődik, de leginkább a 60 éves kor feletti korosztályra igaz, hogy az ízlelőbimbók fele elveszik. Több sóval, cukorral és egyéb édesítőkkel készített ételek fognak jobban ízleni, és ez ugyanúgy igaz a szaglásra is.

    Az izomtömeg csökkenése az egyik legszembetűnőbb változás, ami arányosan az erő gyengüléséval jár. Évtizedenként 3-8%-kal fog csökkenni ennek a mértéke, ám 60 éves kor felett ennek a folyamata is felgyorsul.

    Kutatások bizonyítják, hogy a kor előrehaladása az anyagcsere stabilizálásával is együtt jár. Legkritikusabban az 50-60 éves korosztálynál lassul le, 80 éves korra be is fejeződik a stabilizációs folyamat, és innentől a testsúly nem fog változni, hiszen kevesebb kalóriát égetünk, ugyanakkor pedig kevesebbet is eszünk.

    Egy másik kutatás azt bizonyította, hogy a köröm növekedése lelassul 30 éves kor felett, ezt a vérkeringés lassulása okozza.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!