2024. április 25. csütörtök
More

    A telített zsírok és a petefészekrák

    Hús helyett zöldséget együnk.

    Újabb okot találtak erre a tudósok: ha egy nő naponta 10 gramm telített zsírt fogyaszt el, 20 százalékkal nagyobb mértékben teszi ki magát annak, hogy petefészekrákot kap. Ám napi két kis adag zöldséggel kivédhető ez a veszély – ez áll abban a témáról szóló tanulmányban, amely az amerikai Országos Rákkutató Intézet folyóiratában jelent meg.

    – Ha nő lennék, feltétlenük megváltoztatnám az étrendemet – mondta a tanulmány szerzője, dr. Harvey Risch az AP tudósítójának. – A bizonyításhoz még további kutatásokat kell végezni, de az étrendváltoztatás mindenképpen hasznos.

    Az Egyesült Államokban évente 20 ezer nő betegszik meg petefészekrákban és közülük 12 500 meg is hal, főképp azért, mert korai stádiumában nehezen észlelhető a baj. A legfőbb rizikótényező az ösztrogén, a női tüszőhormon, s ha ennek termelődése csökken – például abban az esetben, ha egy nő fogamzásgátló tablettát szed – akkor csökken a veszély is.

    A kutatók régóta gyanítják, hogy a szívbetegségek kialakulását segítő telített zsír szintén rizikótényező. Az idézett tanulmányban viszont most először jutottak arra a következtetésre, hogy reális összefüggés van a petefészekrák és a telített zsír között. A sok friss gyümölcsből, zöldségből álló étrend sokféle betegségtől megvéd, s most úgy tűnik, a petefészekráktól is. Azt még pontosan nem derítették ki, hogy a hormonok által befolyásolt rákbetegség kialakulását miképpen befolyásolják a telített zsírok.

    A Yale Egyetemen dolgozó Harvey Risch tanulmányában beszámol arról, hogy a torontói egyetem kutatóival végzett kísérlet során összehasonlították 450 frissen diagnosztizált petefészekrákos kanadai beteg és 540 egészséges nő étkezési szokásait. Megállapították, hogy a naponta elfogyasztott minden 10 grammnyi telített zsiradék 20 százalékkal növelte a petefészekrák kockázatát, amely ugyanígy 20 százalékkal csökkent abban az esetben, amikor a nők 10 grammal csökkentették a telített zsírok napi fogyasztását. (Az észak-amerikaiak naponta körülbelül 30 gramm telített zsírt vesznek magukhoz, hús, sajt, vaj és más ételek fogyasztásával.) Ígéretes megfigyelés, hogy a napi étrendbe bevett minden 10 grammnyi zöldségrost ugyanakkor 37 százalékkal csökkentette a petefészekrák veszélyét.

    A kutatók ezt jelentős mérvűnek tartják, hiszen a kilenc hónapos terhesség körülbelül 20 százalékkal, a fogamzásgátló tabletták egy évig tartó szedése pedig csak 5-10 százalékkal csökkenti ezt a kockázatot.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!