2023. június 7. szerda
More

  Az egészséges étkezés valóban életet ment

  Ha kevesebb zsiradékot eszünk, különösen állati eredetűt, ez valóban meghosszabbíthatja életünket – bizonyították európai kutatók. A finn, holland és olasz együttműködéssel készített tanulmány szerint valóban egyenes arányban áll az egészséges étkezés és a hosszú élet: minél egészségesebben étkezik egy csoport, annál alacsonyabbak a halálozási mutatói.

  A kísérletben több mint 3000 férfi életét és étkezési szokásait tanulmányozták 20 éven keresztül. Az találták: azok a férfiak, akik az Egészségügyi Világszervezet által kibocsátott ajánlásokat megközelítően étkeztek – ez a zsiradékok esetében azt mondja ki, hogy a napi kalóriabevitel 30 százalékánál ne származzon több a zsírbevitelből – 18 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg szív- és érrendszeri betegségekben, illetve 15 százalékkal alacsonyabb kockázattal rákban.

  A halálozási mutatók Finnország keleti részén voltak a legmagasabbak és az olaszországi Montegiorgióban legalacsonyabbak.

  Finnországban és Hollandiában inkább a telített zsírok fogyasztása – húsok, sajtok révén – volt magasabb, míg Olaszországban ez alacsonyabb volt, viszont magasabb az alkoholfogyasztás.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!