2024. április 25. csütörtök
More

    A 10 ezer évvel ezelőtti kőkorszaki étrend a legtáplálóbb?

    Felejtsük el a génkezelt élelmiszereket és az ipari jellegű mezőgazdasági termelést, hiszen az ennivalóval réges-régen kezdődtek. A világon egyre több tudós tartja úgy, hogy a táplálkozásunk akkor vett rossz irányt, amikor mintegy 10 ezer évvel ezelőtt beindult a Földön a mezőgazdasági termelés. Ezen tudósok szerint a legtáplálóbb étrendbe az tartozik, amelyet a vadászó-gyűjtögető őseink ettek, vagyis a sok gyümölcs és zöldség, kiegészítve a hallal, a sovány húsokkal és a dióhoz hasonló magvakkal.

    A cereáliákkal, a gabonaneműekkel kezdődtek a problémák az étrendünkben – állítja az amerikai Loren Cordain professzor, aki a táplálkozásfejlődési tudomány szaktekintélyének számít. A kőkorszaki diéta hívei szerint a modern étrend legnagyobb hibája a gabonaneműekre való támaszkodás, a feldolgozott zsírok felhasználása, ami nem sokat változott az elmúlt évezredekben és a mai betegségek okozójának számít. Semmi gond nincs viszont a hallal és a sovány húsokkal, valamint a gyümölcsökkel és a zöldségekkel – hangsúlyozza Cordain professzor. Az ellentmondásos dolog az, hogy javaslata szerint ne együnk gabonaneműeket és hüvelyeseket, valamint tejterméket sem.

    A kőkorszaki emberek jól éltek azt követően, hogy mintegy 100 ezer éve kidolgozták az első kőeszközeiket, egészen a mezőgazdaság beköszöntéig. Szinte az Édenkert termékeit fogyasztották, jó magasra nőttek és erős csontozatuk volt.

    Mint a Reuters hírügynökség emlékeztetett rá, a mezőgazdasági termelés megjelenése táplálkozási forradalmat eredményezett. Ezzel az ember lett az egyetlen főemlős, amely gabonaneműeket fogyaszt. Most a cereáliák adják az emberi táplálkozási energia 40-90 százalékát, míg korábban a húsra jutott 20-80 százalékuk. A mezőgazdaság korszaka magával hozta a szeszesitalokat, valamint a só és a cukor ipari jellegű termelését is. A napjainkban ajánlott négy fő élelmiszercsoportból – hús és hal, zöldség és gyümölcs, tej és tejtermékek, kenyér és gabonaneműek – az ősember majdnem kizárólagosan csak az első két csoportot fogyasztotta.

    Egyes szakértők most a gabonaneműek és a hüvelyesek, valamint a tejtermékek elkerülését ajánlják. Ezenkívül a mai étrend szegényebb ásványi anyagokban és antioxidánsokban is, és megbontotta a létfontosságú egyensúlyt az alapvető zsírsavak között is.

    A gabonaneműekkel nem takarmányozott állatok, amelyek kőkorszaki viszonyok között legelnek, kiegyensúlyozott zsírsavakat tartalmazó tojást, tejet vagy húst produkálnak.

    Problémát okoz a kukorica vagy napraforgóolajjal való főzés is, ami súlyosbítja az izületi bántalmakat vagy vérrögök kialakulásához vezethet, ezért célszerűbb lenne olíva olajat vagy lenmagolajat használni.

    Aggodalomra adhat okot bizonyos tudósok körében a fehérjében gazdag étrend is. Az emberek ugyanis nem folytatnak olyan nagy fizikai aktivitást, mintha élsportolók lennének. Amerikában a legtöbben nem is végeznek semmilyen fizikai gyakorlatokat.

    Bár jelenleg Amerikában már alkalmazzák a kőkorszaki diétát cukorbetegek, szívbetegek körében és egyes sportolóknál is, tömeges elterjedése egyelőre nem várható.

    A kőkorszaki diéta amerikai híveinek honlapja (www.paleofood.com) nem tartalmaz gabonaneműeket, hüvelyeseket, burgonyát, tejtermékeket és cukrot, és azt javasolja, hogy a a pulykát legjobb kolbásszal megtölteni…

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!