2023. február 5. vasárnap
More

  A tudósok szerint a „zöld” háztartási termékek nem feltétlenül kevésbé mérgezőek – 2. rész

  A „zöld” háztartási termékek mérgezőbbek?

  A kutatók ezeket az állításokat próbára akarták tenni.

  Megvizsgálták, hogy ezek a „zöld” termékek többé-kevésbé mérgezőek-e a vízi gerinctelenekre a hagyományos társaikhoz képest, lebomlásuk előtt és után is.

  Kétféle élőlényt – füves garnélarákot és daphnidokat – tettek ki az egyes termékek oldatának, mind a termék lebomlása előtt, mind azután a szimulált napfény hatásának (fotodegradáció), illetve külön a mikroorganizmusok „aktív iszapjának” (biológiai lebomlás).

  A kutatás szerint a „nem zöld” termékekhez képest a zöld termékek egy része kevésbé volt mérgező, néhány hasonló, néhány pedig még mérgezőbb volt.

  Például a „zöld” mosószer lebomlott oldatai valójában mérgezőbbek voltak, mint a lebomlott hagyományos termékek bármelyike.

  A biodegradációs kezelést követően a zöld termékek egyike sem vált kevésbé mérgezővé, a hagyományos termékek viszont négy kategóriában igen.

  És miután a szimulált napfény hatására lebomlott, a zöld termékoldatok közül csak kettő (a mosogatószer és a mosogatógép-gél) vált kevésbé mérgezővé (33,3%), szemben a hagyományos termékek 87,5%-ával, amelyek mérgező hatást mutattak.

  A tisztítószerek károsítják a környezetet?

  A gyógyszerekkel ellentétben a háztartási fogyasztási cikkeket jellemzően nem veszik be az emberek – mutatnak rá a kutatók.

  “Ennek eredményeként nagy mennyiségű háztartási fogyasztási cikk, különösen tisztítószerek, nagyrészt változatlan formában kerülnek a vízi környezetbe a szennyvíz kibocsátása és a leromlott szennyvíz-infrastruktúra révén” – mondják.

  Más kutatások azt találták, hogy az ilyen típusú termékekben lévő specifikus vegyületek mérgezőek a vízi élőlényekre, és megnövekedett mortalitást, csökkent szaporodást, késleltetett növekedést és fizikai deformitásokat okozhatnak az ilyen szervezetekben – teszik hozzá.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!