2024. április 24. szerda
More

    Édes a fogyókúra?

    Nem kell száműzni étrendünkből a cukrot, ha néhány kilótól szeretnénk megszabadulni – vélekedik egy francia táplálkozás-egészségügyi szaktekintély.

    A legsoványabbak nagy mennyiségben fogyasztanak glukózokat és cukrot – erre a meglepő eredményre jutott dr. Jean-Michel Borys dietetikus orvos, a Fleurbaix Laventie központ kutatásainak vezetője.

    Ez nem jelenti azt, hogy büntetlenül rávethetjük magunkat a süteményhegyekre vagy csokoládédombokra. De érdemes figyelembe venni, hogy a sikeres fogyókúrának négy feltétele van: csökkenteni kell táplálékunk kalóriaértékét, kerülni az éhségérzetet, tudatosan étkezni, valamint elegendő mennyiségű és minőségű testgyakorlást végezni.

    A cukrok pedig dr. Borys véleménye szerint nagyszerű szövetségeseink lehetnek abban, hogy a fogyókúra ne okozzon testi-lelki problémákat. Például a cukornak valójában alacsony a kalóriaértéke: 1 g 4 Kcal-t tartalmaz, míg az alkohol 7 Kcal/g, a zsírok pedig 9 Kcal/g energiát visznek szervezetünkbe.

    Eszerint csökkenthetjük energia-bevitelünket, ha több cukorfélét fogyasztunk, mint zsírokat. Azt se felejtsük el, hogy a cukrok azok a táplálékfélék, amelyek leghatásosabban szabályozzák az éhség- és teltségérzetet.

    A glucidokban gazdag étkezés után hamarabb eltelünk, tehát csökkenthetjük az energia-bevitelt. Az édes íz örömérzetet kelt, így könnyebben elfogadjuk az alacsonyabb kalóriaértékű táplálékot. Ugyanígy a frusztráció – a hírhedt „jojó-effektus”, vagyis a föl-le hintázó testsúly – legfőbb okát is könnyebben kerülhetjük el.

    Aki ésszerűen tervezi meg a fogyókúrát, csökkentse az elfogyasztott alkohol és zsiradék mennyiségét, ezzel szemben részesítse előnyben segítőtársát, a cukrot. A legfontosabb étkezés a reggeli és az uzsonna, ha ezek megfelelő glucidtartalommal rendelkeznek, akkor elkerülhetjük a nassolást, a karcsúsodni vágyók legfőbb ellenségét. És végül: ne feledkezzünk meg a rendszeres testgyakorlásról – tanácsolja a francia táplálkozáskutató.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!