2024. április 19. péntek
More

    A kétarcú közellenség: a koleszterin – Statinnal a halál ellen?

    Olykor kampányszerű harc indul a magas vérzsírszintben főbűnösnek kikiáltott koleszterin ellen. Az egészségüket féltőknek jó okuk van rá, de nem mindegy, hogy mivel és hogy pontosan mi ellen harcolunk.

    Közellenségként, az életünket megrövidítő anyagként emlegetik a koleszterint, pedig szervezetünk nem nélkülözheti. Mi is ez a sokat emlegetett vegyület, s mi az igazság élettani hatásáról? – erről beszélgettünk a téma szakértőivel, gyakorló orvosokkal, annak apropóján, hogy új koleszterinszint szabályozó jelent meg a gyógyszerpiacon.

    – A koleszterinről annyit illik mindenkinek tudnia, hogy egy zsírfajta, amely csaknem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható és jelenléte az emberi szervezetben is alapvetően fontos. A baj ott kezdődik, mikor több van belőle a kelleténél és az érfalakon lerakódik, akadályozva ezzel, hogy a beszűkült erekben megfelelő mennyiségű vér jusson a szövetekhez – magyarázza dr. Sebaszta Miklós kardiológus, egyetemi docens, hozzátéve, hogy 1 százalék koleszterinszint emelkedés 2 százalékkal növeli meg a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét.

    Egy kisvárosnyi infarktus

    Évente 25 ezer embert ér szívinfarktus Magyarországon. Ez megfelel egy jelentősebb település lélekszámának. A súlyos esetek magas száma is mutatja, mennyire fontos lenne az életmód, a táplálkozás megváltozása, egészségesebbé tétele. De a lipidcsökkentő gyógyszerek alkalmazása sem kerülhető el, holott ezeket a rászorulóknak csak 21 százaléka szedi rendszeresen.

    Az ideális koleszterinszint az ismert skálán a 4-es fokozat – szögezi le az egészséges táplálkozás hazai apostolainak egyike, dr. Pados Gyula főorvos, a Szent Imre Kórház osztályvezető orvosa, a Magyar Arteriosclerosis Társaság elnökhelyettese. – Ezzel szemben a magyar lakosságnál átlagosan 5,7 koleszterinszintet mérünk, noha 5,2 felett már ajánlatos gyógyszerrel beállítani a kívánatos nívót.

    A lipid-stratégia egyébként komplikált. A koleszterint egyik típusa, az úgynevezett HDL koleszterin éppen a káros zsírok lerakódását akadályozza az érfalakban, tehát megőrizni, s nem eltávolítani kell a szervezetből. A koleszterinszint csökkentő terápiáknak tehát ily módon kell hatniuk.

    Ez miként lehetséges? Itt kapcsolódhat a témához az új szer, amelyről Dr. Paragh György professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Arteriosclerosis Társaság főtitkára adott számunkra információt.

    A statin ott hat, ahol kell

    – A koleszterinszint csökkentésére a statinok a legalkalmasabbak. Az elmúlt évben Magyarországon l70 ezer ember szedett e hatóanyagcsoportba tartozó készítményt, de ismereteink – és a kezelési irányelvek – alapján négyszer ennyinek lenne rá szüksége! Mivel a szervezetben a koleszterin előállítása folyamatos, a gyógyszeres terápia akkor a leghatékonyabb, ha a nap minden órájában keresztül képes gátolni a koleszterinszintézist.

    A szakorvosok tapasztalják: a veszély egyre fiatalabb korban jelentkezik. Részben genetikai okokkal vezethető vissza, részben pedig a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód következménye. Már gyermekkorban adhatók zsírcsökkentő szerek, de csakis olyanok, amelyek a bélcsatornába nem szívódnak fel. Most már nemzetközi méretekben kísérleteznek ilyen tulajdonságú gyógyszerek kialakításával.

    A statinokat egyébként már egy évtizede alkalmazzák, de szabályozott, tartós hatóanyag felszívódású készítmény most kerül először forgalomba. További előnyeit úgy összegezték beszélgetőpartnereink, hogy kivédi a statinok felhasználási helyének, a májnak a telítődését, ezáltal a szer jobban hasznosul. Az eddigi készítmények 50-60, az új gyógyszer hatóanyaga 94 százalékban hasznosul a májban, a vérkeringésbe csak kis mennyiségű gyógyszer kerül. Ugyanakkor kevésbé terheli a szervezetet. A statinokra jellemző mellékhatás: az izomfájdalom egyáltalán nem jelentkezik. Végül pedig még egy meglepő érv az új szer mellett: 30 százalékkal olcsóbb a többi, hasonló készítménynél.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!