2024. április 27. szombat
More

    Olívaolaj helyett silány melléktermék

    Az olívaolajok közötti jelentős minőségi különbségekre hívják fel a figyelmet a táplálkozástudományi szakemberek, hangsúlyozva: a felirat gyakran megtéveszti a vásárlót, hiszen olyan olívaolajokat is árulnak, amelyek csupán melléktermékekből készülnek – állapította meg egy magyar egészségügyi kommunikációval foglalkozó cég felmérése.

    A legjobb minőségű extra szűz olívaolajok mellett ott sorakozik a polcokon az úgynevezett sansa: ez olyan, az olajbogyó sajtolása során keletkező maradványokból készülő zsiradék, amelyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából – áll a DH Communications kutatási anyagában, amelyet a Magyarországon olívaolajat forgalmazó cégek megrendelésére készített.

    A kutatás szerint a sansa olajok mindössze egy százalékban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, így legfeljebb silány mellékterméknek nevezhetőek, semmint olívaolajnak.

    A táplálkozástudomány képviselői azért tartják fontosnak, hogy felhívják a figyelmet a különbségekre, illetve az extra szűz olívaolaj előnyeire, mert míg más európai országokban száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók. Ne hagyjuk átejteni magunkat a sansa, orujo, pomace feliratú termékekkel – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

    Az olívaolaj egyébként több évszázados jó hírét az extra szűz olívaolajoknak köszönheti. A gondosan válogatott szemeket a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolják, s a keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartályokban történő tárolás után szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak, és az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítót, sem adalékot.

    Az olívaolajok értékelésének épp olyan kultúrája van, mint a borok minősítésének, vizsgálatának.

    A szakemberek szerint az olívaolaj telítetlen zsírsavai megvédik az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, és erősítik az izomsejteket. Az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére is jótékony hatással van az olívaolaj, amely nagy mennyiségű antioxidáns hatású, természetes tápanyagot is tartalmaz.

    Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében a magyarok vezetik a nemzetközi statisztikákat, így az extra szűz olívaolaj fogyasztása Magyarországon különösen hasznos lehet – állapítja meg a vizsgálat.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!