Halféleségek, szójakészítmények és répafélék fokozott fogyasztásán alapuló egészséges diétával szólítja harcba a chilei asszonyokat egy orvos az ottani nőtársadalmat is tizedelő rettegett mellrák ellen.
A Ya című folyóiratnak nyilatkozó, országosan elismert táplálkozási szakértő, Ada Cuevas doktornő óva intette a chileieket az Egyesült Államokban és a fejlett Európa egy részében kialakult egészségtelen táplálkozás-kultúra majmolásától.
Negyven éves kutatói tapasztalatok igazolják, hogy azokban az országokban, ahol állati zsírokban szegény, döntően baromfihúsból, halból, rostban dús növényekből, szójából, A és C vitaminban gazdag zöldségekből és gyümölcsökből áll az étrend, lényegesen alacsonyabb a daganatos megbetegedések száma. A helyes diéta megelőző szerepe különösen igaz a mellrák által elsősorban fenyegetett nők esetében – hangsúlyozza a szakértő.
A chilei étkezési szokások és a sajátos ottani életvitel veszélyeit figyelembe véve Ada Cuevas asszony kódexet javasol a mellrák által veszélyeztetett asszonyoknak: kerüljék az állati eredetű zsírok fogyasztását, mértékkel nyúljanak az alkoholhoz, hagyjanak fel a mozgásszegény életmóddal. Főleg akkor, ha már „múlnak az évek”, egyenek sok halat, magas szójaprotein tartalmú készítményeket, fogyasszanak sok sárgarépát és gyümölcsöt a megelőzés érdekében.
Forrás: MTI