2024. április 27. szombat
More

    Transz-zsírtilalom és kevesebb szívbeteg

    Húsz százalékkal csökkent Dániában az elmúlt évtizedek során a szív- és keringési betegségekkel bajlódók száma – közölte a dán egészségügyi minisztérium, megjegyezve: a jelentős visszaesés feltehetően annak is köszönhető, hogy az ország 2003 júniusától erősen korlátozza a keringési rendszerre rendkívül káros, úgynevezett transz-zsírokat tartalmazó élelmiszerek forgalmazását.

    Az Európában egyedülálló intézkedés értelmében Dániában tilos kereskedelmi forgalomba hozni olyan élelmiszert, amely két százaléknál nagyobb mennyiségben tartalmaz transz-zsírokat.

    A transz-zsírsavak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben keletkeznek. A folyamat során a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik, s a transz-zsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá, növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

    Nincs még egy olyan zsírfajta, amely ilyen kis mennyiségben ekkora kárt tudna okozni. Napi öt grammnyi transz-zsír – ez nem több, mint amennyi egy darab sült csirkében, vagy egy adag hasábburgonyában található – hosszabb távon 25 százalékkal növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát – vélte az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva dr. Darius Mozaffarian az amerikai Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének kardiológusa.

    Az évekkel ezelőtti dániai intézkedést eleinte kétkedés, illetve az élelmiszeripari cégek fanyalgása kísérte. Az EU többi tagállama nyugtalanítónak tartotta, hogy termékeik nem juthatnak be legálisan a dán piacra. Az élelmiszergyártók amiatt aggódtak, hogy a transz-szírok nélkül megváltozik az élelmiszerek állaga és íze.

    Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy ez utóbbi aggodalmak egyike sem bizonyult valósnak, a transz-zsírok nélkül készült sült krumpli ugyanúgy fogy, mint korábban, s a cukrászok szerint mit sem változott a leveles tésztából készült dán foszlós sütemény állaga és íze sem azáltal, hogy egészségesebb zsír felhasználásával készítik.

    Dán szakemberek szerint egyelőre nem tudható biztosan, hogy tilalom mennyit javított az ország lakosságának egészségi állapotán, az újonnan diagnosztizált szívbetegek számának csökkenése azonban mindenképpen fontos adat, a jó irányba tett lépésként értékelhető. A csökkenési arány ugyanis hasonló mindazon országokéhoz, amelyek – ha nem is ilyen intézkedéssel, hanem például a dohányzás visszaszorításával, illetve az egészséges életmód népszerűsítésével – drasztikus lépéseket tettek a szívmegbetegedések számának csökkentése érdekében.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!