2024. április 20. szombat
More

    A tökmagolaj

    A tökmagolaj – más néven pepita olaj – a tökmag magjából kivont olaj. A narancsvörös olajat étolajként és egészségügyi kiegészítőként árusítják. A kutatások azt sugallják, hogy a tökmagolaj megelőzheti és visszafordíthatja a hajhullást, enyhíti a menopauza tüneteit, javítja a prosztata és a szív egészségét, és kezeli a túlműködő hólyagot.

    Felhasználások

    A tökmagolaj tanulmányokkal bizonyított felhasználási módjai közé tartozik a koleszterinszint csökkentése, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) tüneteinek enyhítése férfiaknál, a hőhullámok és a hormonokkal összefüggő fejfájás csökkentése nőknél, valamint a hajhullás visszafordítása.

    Csökkenti a koleszterint

    A tökmagolaj fitoszterolokat tartalmaz, amelyek szerkezetileg hasonlóak a szervezet koleszterinjéhez. A fitoszterolok versenyeznek a koleszterinnel az emésztőrendszerben történő felszívódásért, ami blokkolhatja a koleszterin felszívódását és csökkentheti a koleszterinszintet a Cleveland Clinic szerint.

    Hajhullás

    Az Evidence-based Complementary and Alternative Medicine-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy amikor a férfiak napi 400 milligramm tökmagolajat (kapszula formájában) vettek be 24 héten keresztül, a haj növekedését észlelték. Azoknál, akik tökmagolajat szedtek, a hajszálak száma 40%-kal nőtt, míg a placebót szedő férfiaknál a hajszálak száma 10%-kal nőtt. Míg ezt a tanulmányt egy magáncég finanszírozta, a tanulmány szerzői nem számoltak be összeférhetetlenségről.

    A menopauza tüneteinek enyhítése

    Egy 35 menopauzás nő bevonásával végzett kísérleti tanulmány azt találta, hogy azok, akik tökmagolajat (és nem búzacsíraolajat) szedtek, megemelkedett a HDL-koleszterinszint, csökkent a diasztolés vérnyomás, és kevesebb lett a menopauzával kapcsolatos tünet, például hőhullámok, fejfájás és ízületi fájdalom.

    Húgyúti egészség

    A kutatások összefüggésbe hozták a tökmagolajat a prosztata egészségének javításával és a hiperaktív hólyag enyhülésével. A Journal of Traditional and Complementary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy amikor a résztvevők tökmagolajat fogyasztottak kivonatként 12 hétig, enyhülést találtak a túlműködő hólyag tünetein.

    Egy tanulmány, amely a tökmagolajat a fűrészpálmaolajjal hasonlította össze a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) kezelésében, mindkét olajat külön-külön is hatékonynak mutatta a maximális vizeletáramlási sebesség javításában. A  tökmag- és a fűrészpálmaolajok együttvéve csökkentették a szérum prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét.

    Az anyagcsere-betegségek lehetséges kezelése

    A Journal of the Science of Food and Agriculture című folyóiratban megjelent tanulmány a tökmagolaj felhasználását vizsgálta patkányok anyagcsere-betegségeire. A tudósok azt találták, hogy a tökmagolaj hasznos lehet az anyagcserezavarok megelőzésében vagy kezelésében olyan patkányoknál, akiket magas zsírtartalmú étrenddel etettek. A rágcsálókkal végzett vizsgálatok azonban nem szolgáltatnak határozott bizonyítékot arra, hogy az emberek is megtapasztalják ugyanezt az előnyt. Ezek a tanulmányok egyszerűen támpontokat kínálnak a kutatóknak, hogy további tanulmányokat lehessen kidolgozni.

    Vérnyomás és szívbetegség

    A Journal of Medicinal Food című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a tökmagolaj csökkentheti a vérnyomást és egyéb előnyökkel is járhat a szívbetegségek megelőzésében. Ezt a vizsgálatot patkányokon is elvégezték, így nem világos, hogy az emberek ugyanezeket az előnyöket tapasztalják-e.

    Lehetséges mellékhatások

    A Therapeutic Research Center Natural Medicine Database jelentése szerint a tökmagolaj valószínűleg biztonságos, ha szájon át és megfelelően fogyasztják. A terhes vagy szoptató nőknek azt tanácsoljuk, hogy kerüljék a készítmény nagyobb mennyiségben való használatát, mint az élelmiszerekben, mert nincs elegendő bizonyíték a biztonságosság alátámasztására.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!