2022. december 5. hétfő
More

  A zsíros koszt átállítja a biológiai órát

  A zsíros koszt nem csak azért hizlal, mert sok kalóriát tartalmaz, hanem azért is, mert a belső, biológiai órát átállítva megzavarja az étkezéssel összefüggő enzimek és hormonok működésének időrendjét. Az állatkísérletes tanulmány adatait az Endocrinology szakfolyóirat közölte.

  Az élő szervezet saját órája szerint szabályozza működését: ez zavarodik meg, amikor hatvan perccel előre vagy hátra állítjuk időmérő óráinkat a nyári, illetve téli időszámításra. Még nagyobb bonyodalmat okoz, ha repülővel, rövid idő alatt több ezer kilométert utazva a saját, megszokott időrendünktől eltérő módon, egészen más napszakba csöppenünk, mint amit szervezetünk várna.

  A biológiai óra nemcsak alvásunkat és ébrenlétünket szabja meg, hanem anyagcserénket is. Szervezetünkben a zsírsejtek termelik a fehérjetermészetű hormont, az adiponektint, ami a vér útján kerül a szervekhez és fontos szerepe van a cukor- és a zsíranyagcsere szabályozásában.

  Oren Froy és munkatársai Jeruzsálem egyetemén vizsgálták laboratóriumi egereken azt a kérdést, hogy a napi életritmus megváltoztatása hogyan és milyen mértékben avatkozik bele az anyagcsere alakulásába, illetve a különböző ételeknek ebben milyen szerepe lehet. Az egerek vagy zsírszegény, igen sovány étrendet kaptak, vagy zsírban gazdag diétán voltak, majd egy napig koplaltak.

  A kutatók megmérték az adiponektin egyes összetevőinek szintjét, az enzim aktivitását, az anyagcsere változásait. Azt találták, hogy mind a sovány koszt, mind a zsíros étrend jelentősen megváltoztatta az egerek anyagcseréjének napszaki hullámzását. Az egyes szakaszok a gyenge élelmiszer fogyasztásakor rövidültek, a hizlaló táplálék evésekor lelassultak.

  A laboratóriumi mérések azt is mutatták, hogy egy olyan fehérje vérszintje, amely a zsírok lebontásához szükséges, kalóriaszegény koszton növekedett, zsíros étrenden pedig kifejezetten csökkent.

  A kutatók hangsúlyozzák, hogy az egérkísérletek adatait nagyon nehéz emberre átvinni, de azt a tanulságot máris levonhatjuk, hogy a zsíros, nehéz koszt a biológiai óra működését is befolyásolja.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!