2024. április 24. szerda
More

    Szénhidrátok és a mellrák

    A magas glikémiás indexű, azaz a vércukor szintet hirtelen megemelő ételek – így egyebek között a finomított cukorfélék, a fehérkenyér, és az édes sütemények – rendszeres fogyasztása növeli a mellrák kialakulásának kockázatát a klimaxon túljutott nők esetében, különösen azoknál, akik hormonpótló kezelésben is részesülnek – állapította meg egy amerikai vizsgálat.

    A veszélyeztetettség még nagyobb azoknál, akik emellett kevés fizikai mozgás végeznek – jelentette ki Stephanie A. Navarro Silvera, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem kutatója, a Cancer című folyóirat egyik cikkét idézve.

    A magas glikémiás indexű élelmiszerek, igen gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami magas inzulinszintet is eredményez. Az effajta ételek fogyasztása után gyorsan emelkedő vércukorszint ugyanolyan gyorsan vissza is esik, s ez újabb és újabb szénhidrát fogyasztásra késztet, a folyamatos nassolás mókuskerekét indítva be.

    A kutató elmondta: arról már más, korábbi vizsgálatok nyomán is megbizonyosodtak, hogy a magas inzulinszint fokozza a rák kifejlődésének kockázatát, kézenfekvő volt tehát a feltételezés, hogy összefüggés van a magas inzulinszintet előidéző, magas glikémiás indexű ételek fogyasztása és az emlőrák kialakulása között.

    A csaknem 50 000 nőt érintő felmérés során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egész népességet figyelembe véve a magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása nincs összefüggésben a mellrák kockázatának növekedésével, a már a menopauzában lévő nőknél azonban a veszélyeztetettség nagyon is egyértelműen – 87 százalékkal – emelkedik. A rák kialakulásátnak veszélyét önmagukban is növelő hormonpótló készítményeket fogyasztók esetében a kockázat növekedése még ennél is jelentősebb.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!