2024. március 28. csütörtök
More

    Nyers zöldséggel a jó hangulatért

    Nem csak csokoládéval és más hízlaló édességgel, hanem brokkolival, spenóttal, zöldborsóval és kínai kellel is meg lehet menekülni a téli depressziótól – mutatták ki az osztrák táplálkozás-kutatók.

    Tudott dolog, hogy az őszi borongás beköszöntével, a napfény fogyatkozásával az ember egyre inkább kívánja az édességet, mégpedig azért, mert szervezete az így bevitt cukorral akadályozza meg, hogy hiány alakuljon ki a „jókedv-anyagnak” is nevezett szerotoninból.

    Ugyanezt a hatást lényegesen csekélyebb hízással is el lehet érni az említett zöldségekkel, amelyek jelentős mennyiséget tartalmaznak a B-vitaminok családjához tartozó folsavból. Erre a tudósok úgy jöttek rá, hogy a téli depresszió elleni hatóanyagot kerestek.

    A klinikai kísérletek bizonysága szerint a folsavval kezelt páciensek hangulata gyorsan javult, hamarabb kikerültek a kórházból.

    Egyidejűleg a bécsi egyetem táplálkozástudományi intézete bebizonyította, hogy télen, amikor kevés friss zöldség kerül az asztalra, nem jut elegendő folsav a szervezetbe.

    A szénhidrátok iránti vágyakozás – és a rosszkedv – csökkenthető almával, banánnal, magos kenyérrel és tésztával is.

    Aki pedig végképp nem akar lemondani a nyalakodásról, annak azt ajánlják a tudósok, hogy kis mennyiségben és főleg lelkifurdalás nélkül fogyassza, és a kalóriatartalom figyelembe vételével építse be táplálkozási tervébe.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!