2024. március 19. kedd
More

    Az 50 feletti férfiak leggyakoribb betegségei

    A nők gyakrabban veszik rá magukat a szűrővizsgálatokra, mint a férfiak, holott az erősebbik nem számára is életmentőek lehetnek bizonyos vizsgálatok. Nem szabad tehát elhanyagolni, és igenis a férfiaknak is legalább évente egyszer rá kell szánniuk magukat egy teljes körű kivizsgálásra, hogy még időben fény derüljön a bajra.

    A prosztatarák a második leggyakoribb tumoros betegség a férfiak körében, mely kezdetben tünetmentes, így szűrővizsgálatokkal lehet idejében értesülni a problémáról. Családon belül örökletes lehet, illetve a korábban lezajlott ivarrendszeri betegségek, valamint a káros szenvedélyek következtében hamarabb ki tud alakulni. Vérvizsgálaton és végbélen keresztül végzett, úgynevezett rektális vizsgálat alapján deríthető ki.

    Bakteriális fertőzések és gyulladások lehetnek a felelősek prosztatagyulladás esetén. A fájdalmas vizelés, a csípő és égő érzés, a hidegrázás, a láz, a véres vagy gennyes vizelet, a deréktáji fájdalmak, valamint a potenciazavarok a leggyakoribb tünetei.

    A jóindulatú prosztata megnagyobbodás nagyon sok férfit érint napjainkban is, ez vizelési nehézségekkel vagy vizelettartási problémákkal és a prosztata tömegének folyamatos növekedésével jár. Elnyomja és elszorítja a vizeletet, aminek következtében bakteriális fertőzés és húgyúti gyulladás jöhet létre. Vizelettartási problémák gyógyszerek szedése okán is kialakulhatnak.

    Merevedési zavarok 50 felett természetes úton is keletkezhetnek, azonban ez összefügghet a keringés állapotával is. Az érrendszeri betegségek első jele lehet a férfiaknál, így mindenképp érdemes hamar a végére járni orvosi vizsgálatokon keresztül is.

    A daganatok a heréket is megtámadhatják, ami kezdetben ugyan tünetmentes, de önvizsgálattal még idejében észrevehető. Zuhanyzás közben vagy után külön-külön tenyérbe véve a herék súlya mérhető, kitapintható nincs-e bennük csomó, kidudorodás vagy megkeményedés. Amint valamelyik tapasztalható, orvoshoz kell fordulni.

    Bőrgyógyászati vizsgálatokra nem csak a nőknek, hanem férfiaknak is érdemes időnként eljárni, ugyanis a napsugárzás által melanóma alakulhat ki, ami többnyire a világos bőrű, szőke hajú vagy a sokat szabadban lévő férfiaknak okozhat problémát. Emellett az anyajegyeket és a bőrhibákat sem árt átvizsgáltatni, ellenőrizni.

    A szív- és érrendszeri problémák akár fiatal, akár idősebb korban is jelen lehetnek, amit kísérhet magas vérnyomás és koleszterin, melyek eleinte tünetmentesek lehetnek, viszont akár éveken át károsíthatják a szöveteket és a sejteket. Szívrohamot és agyvérzést is okozhat, ezek fokozott veszélyeinek vannak kitéve az 50 éves korukat meghaladó felnőttek.

    Úgyszintén bármilyen korosztályt érinthet a cukorbetegség is, ami ugyancsak szövetroncsoló hatású, próbára teszi a szervezet idegeit, férfiaknál pedig merevedési zavarokat is okozhat. A látás romlása és a végtagok keringési rendszerének befolyásoltsága szintén a cukorbetegség számlájára írható, amely súlyosabb esetben halállal is végződhet. Vérvizsgálattal megállapítható már korai stádiumban is a betegség, ami gyógyszerekkel és életmódváltással jól kezelhető.

    Vastag- és végbélrák alakulhat ki a bélrendszeri polipokból, de életminőséget rombolhatnak és halált okozhatnak a szájüregi daganatok is.

    A betegségek megelőzése érdekében javasolt a rendszeres sportolás (akár heti rendszerességű séta a családdal), az egészséges étkezés (halak, baromfik, rostok, zöldségek és gyümölcsök főleg), a szükséges folyadékbevitel és főleg téli időszakban a vitaminok megfelelő pótlása. A koffein és az alkohol túlzott fogyasztása kerülendő, és mondhatni kötelező legalább évente egyszer eljárni a szűrővizsgálatokra minden férfinak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!