2024. április 19. péntek
More

    Oxigén-diéta

    Bizonyos táplálkozási normák betartása mellett helyes lélegzéssel fogyni lehet – állítja Pier Luigi Rossi, a sienai egyetem professzora.

    Ha nem biztosítunk elég oxigént a szervezet számára, metabolizmusunk lelassul, és nem égeti a zsírokat, hisz egyetlen grammhoz 2 liter oxigén szükséges – idézte a Corriere della Sera című olasz napilap a professzor szavait. Légző gyakorlatokat kell tartani minden nap, legalább egy hosszabb séta alkalmával. A golf ilyen szempontból a legegészségesebb tevékenység.

    Aki fogyni akar, annak nemcsak az étrendjére kell vigyáznia. Felmérések bizonyítják, hogy az emberek 20-25 százaléka oxigénhiányban szenved, ami degeneratív patológiákat, bőrelváltozásokat eredményez, és általában gyorsítja az öregedés folyamatát. Naponta legalább 20 ezerszer veszünk lélegzetet, ami több mint 10 ezer liter levegőt jelent, és ez 2 ezer liter oxigén bevitelét kellene, hogy jelentse. De ez nem mindig teljesül. Az okok a füst, a túlsúly, a normális méreteken felüli derékbőség (elfogadható a nőknél 88 cm, a férfiaknál 102 cm), a hosszú tartózkodás zárt helyen.

    Rossi tanácsai: tartsunk naponta kétszer a szabadban légző gyakorlatokat. Ezek mélylélegzésekből állnak, amikor felemelkedik a has és a rekeszizom, amely a fő légzési izom, de az évek múlásával elgyengül. Az így beszívott levegőt néhány másodpercig bent kell tartani, majd teljesen kifújni. A gyakorlatot az első szédülésig lehet folytatni. Akkor már az oxigén megnövekedett a vérben, eljutott az agyba, a szívbe, az izmokba, a májba, az egész szervezetbe.

    Az asztalnál betartandó szabályok: a napi kalória bevitelben legalább 50 százalékban legyenek a szénhidrátok. Nőknél ez ne legyen kevesebb 150 grammnál, a férfiaknál 200 grammnál. Ezek alacsony cukortartalmúak legyenek, mint a lencse, a csicseriborsó, az alma, a joghurt, a teljes őrlésű gabonából készült tésztaféle. Sovány proteineket kell előnyben részesíteni, a csirkét, a nyulat, a borjút, a halat és a sajtokat. Ezekből súlyunk minden kilójára egy grammot lehet számítani. Hogy a fontos rostok se maradjanak ki, bőségesen fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!