2024. április 18. csütörtök
More

    A szénhidrátok zsírrá alakulásáért felelős gént találtak

    Amerikai kutatók találtak egy gént, amely felelős azért, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul, ezzel közelebb kerültek az elhízás okainak megértéséhez – számoltak be róla a Cell című szakfolyóiratban.

    A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói úgy vélik, a DNS-PK jelű gén szabályozza a májban az anyagcsere-folyamatot, mely során a szénhidrátok zsírrá alakulnak. „Reményeink szerint ez a kutatás hozzájárul ahhoz, hogy az emberek egy nap az elhízástól való félelem nélkül ehessenek kenyeret, tésztát és rizst” – mondta Roger Wong, az egyik kutató.

    Az állatkísérletekben olyan egereket etettek, amelyeknek nem működött ez a génje, és azt tapasztalták, hogy azok karcsúak maradtak akkor is, amikor tésztahegyekkel etették őket. „A DNS-PK-hiányos egerek vékonyabbak voltak, és testzsírtartalmuk 40 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, mint a kontrollcsoport egereié, mert a szénhidrátot nem tudták átalakítani zsírrá” – magyarázta Wong.

    A génhiányos egerek nemcsak karcsúak maradtak, de koleszterinszintjük is alacsonyabb volt, mint a többi kísérleti állaté. Mivel az embernél is megtalálható ez a gén, a kutatócsoport optimista azzal kapcsolatban, hogy elhízás elleni szer célpontja is lehet a gén a későbbiekben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!