A gyermekek rostokban és joghurtban gazdag étrendje segít a cukorbetegség és az elhízás kivédésében. A kicsik joghurtfogyasztása nemcsak a bélflórának kedvez, hanem az egész szervezetre jótékony hatású – állapította meg egy kutatás, amelyet az Olasz Diebetológiai Szövetség konferenciáján ismertettek.
A kutatás során ötven gyermeket vizsgáltak születésüktől hétéves korukig. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az erjesztett tejtermékekben található baktériumok például segítenek a tápanyagok felszívódásának szabályozásában: akár két százalékkal is mérséklik a szénhidrátok szervezetbe épülését. Ez csak első hallásra kevés: az orvosok szerint ez a két százalék évtizedek alatt jópár testsúlykilogrammot jelenthet.
A fermentált tejtermékek emésztésekor ecet-, propion- és vajsav keletkezik. A két előbbi a véráramba jutva a máj glükózelőállítását és a vérzsírok – mint a koleszterin és a trigliceridek – termelődését, a vajsav pedig a bélfal sejtjeit táplálja és védi – mondta Rosalba Giacccio, az olasz Táplálkozástudományi Intézet munkatársa.
„A kövérek bélflórája teljes mértékben különbözök a soványakétól. Amikor valaki lefogy, a bélflóra átáll a jó baktériumokra” – tette hozzá a szakember.
Forrás: MTI