2024. április 26. péntek
More

    Vegetáló vegetáriánusok

    Az egészséges és hosszú élet reményében mind többen térnek át napjainkban a reform-táplálkozás különböző válfajaira. Egy-egy jól szervezett kampány eredményeként tömegek iktatják ki étrendjükből a megszokott – és gyakran nélkülözhetetlen – tápanyagokat. Németh Istvánné, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Dietetikai Tanszékének adjunktusa a vegetarianizmus veszélyeire hívja fel a figyelmet.

    – Milyen követelményei vannak a vegetariánus életformának?

    – A vegetarianizmus szélsőséges formában kizárólag növényi eredetű (néha csak nyers növényekből álló) étrendet jelent. Egyes területeken vallási követelmény, Európában általában egy sajátos életfelfogás részét képezi. Amikor valaki szilárd elhatározásából indíttatva lemond a húsevésről, minden bizonnyal azt hiszi, hogy végre valahára tesz valamit egészsége megőrzése érdekében.

    – Miért, nem így van?

    – A hithű zöldségfalók jól tudják, hogy a növények fogyasztása nélkülözhetetlen, hiszen vitamin-, rost és ásványianyagtartalmuk igen magas. Elsősorban a túlsúlyosoknak, illetve a mozgásszervi-, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek ajánlott. Arról viszont csak keveseknek van tudomásuk, hogy a vegetarianizmus egészségeseknél (főként terhes asszonyoknál és gyerekeknél) káros, mitöbb, veszélyes is lehet, mivel a növényi táplálékok többségéből hiányoznak egyes nélkülözhetetlen, úgynevezett esszenciális aminosavak, amelyek hiányában az emberi szervezet csak nehezen tudja felépíteni a különböző létfontosságú fehérjéket.

    – Milyen káros hatása lehet a kizárólagos és mértéktelen zöldség-evésnek?

    Vas- és vitaminhiány

    – A növényevés legnagyobb veszélye a vegetarianizmus eredményeként gyakran kialakuló vashiányban rejlik. A szervezet egyik legfontosabb (véralkotó) eleme, a vas, ami csak fehérjéhez tud kötődni, így a vegetarianizmus gyakran okoz vérszegénységet (aminek első intő jele a kipihenhetetlen fáradtság). A kizárólagos növényfogyasztással azonban nem csupán az aminosavaktól fosztjuk meg magunkat, hanem az idegrendszer optimális működéséhez kellő B-vitamintól is, amit csak az állati fehérjékben találhatunk meg.

    – Milyen tanács adható azoknak, akik valóban egészségesen kívánnak táplálkozni?

    – A szakemberek egybehangzó véleménye szerint az arany közép utat az úgynevezett ál-vegetariánus életforma jelenti, melynek követői a növények társaságát néha megosztják egy-egy hallal, tojással, baromfival avagy tejtermékkel. Ezekkel ugyanis pótolhatók a szükséges fehérjék. Mindemellett mielőtt fejest ugranánk a reform-élet (és étel-) módba, az étrend helyes összeállítása érdekében érdemes szakemberrel (dietetikussal) konzultálni.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!