2024. április 26. péntek
More

    A vitamin az egészség építőköve

    Az elfogyasztott ételek javíthatják vagy ronthatják az ember egészségét. Például a túlzottan magas kalóriájú ételek a vér cukor- és zsírtartalmának az emelkedéséhez vezethetnek, ami növeli az illető fogékonyságát a fertőzésekkel szemben.

    Több mint kétezer évvel ezelőtt a kakas májának a fogyasztását ajánlotta Hippokratész, „az orvostudomány atyja” a farkasvakság gyógyítására, illetve megelőzésére. Azóta a kutatók tudományosan is bebizonyították, hogy állandó fáradtságunk, szüntelen rosszkedvünk, alvászavarunk, étvágytalanságunk, koncentrálási nehézségeink, sőt bizonyos betegségeink szervezetünk vitamin- és nyomelem hiányát is jelezhetik.

    Egészségünk megőrzéséhez a vitaminok nélkülözhetetlenek.

    A béta karotinról – például a sárgarépában található -, az E- és a C-vitaminról bebizonyosodott, hogy védelmet nyújt számos sejtkárosodással szemben. A sejtkárosodás rákhoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vagy szembetegségekhez vezethet. A C-vitaminból például napi 60 mg fogyasztása javasolt, a betegnek pedig 500 mg-ig emelhető a napi adag. Ezek a vitaminok, valamint a szelén fokozza a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

    A K-vitamin a véralvadást irányítja.

    A nagyon fontos B-vitaminok közül a B12 a vörösvértest, a B6 az aminosav (a fehérjék építőköve) létrehozásához szükséges, a B1-el megelőzhető az izomsorvadással és ideggyulladással járó úgynevezett beriberi betegség.

    Milyen ételekkel vihetők be a szervezetbe ezek a vitaminok és velük az ugyancsak nélkülözhetetlen nyomelemek?

    Egyszerű vitaminforrások

    Az A-vitamin megtalálható az étolajban, csirkemájban, tojásban, de bőségesen tartalmazza a sárgarépa is. B-vitaminok gazdag tárháza a rozskenyér, az élesztő, a májak, a rizs, a káposzta és más zöldségfélék, dió stb. C-vitamint nyerhetünk a csipkebogyóból, paprikából, petrezselyemből, burgonyából, citromból stb.

    A D-vitamin a tojás és a tőkehalmáj , halak fogyasztásával kerül szervezetünkbe. Sok E-vitamint tartalmaz a búzacsíra, a szója, a napraforgó olaja, a tökmag, a mogyoró, a mák.

    Fontos tehát a vegyes táplálkozás, vagyis mindenből egy keveset fogyasszunk. Papp Gabriella dietetikus a vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó ételek fogyasztásának a helyes arányát egy piramishoz hasonlítja. Ennek talapzatán állnak a teljes kiőrlésű gabonafélék, amiből 6-11 egységet fogyasszunk naponta. A zöldségekből 3-5 egységet, a gyümölcsökből 2-4 egységet, tejből, tejtermékekből és alacsony zsírtartalmú húsokból 2-3 egységet, tojásokból és olajokból pedig csak minimális mértéket ajánl a táplálkozástudomány szakembere.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!